Doden Schipholganzen begint snel

DE RONDE VENEN - Rond Schiphol worden op korte termijn tussen de vijf- en tienduizend ganzen gevangen en vergast. Ook in de provincie Utrecht worden ganzen afgemaakt.
De maatregel moet het risico op aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen verkleinen. De provincie Noord-Holland verleende vrijdag een ontheffing voor het doden van ganzen binnen een straal van 20 kilometer van de luchthaven. Ook Utrecht en Zuid-Holland gaven toestemming, omdat delen van die provincies in de cirkel liggen.

GRAUWE GANS

De grauwe gans mag in de straal van 20 km worden gedood. De kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans mogen alleen binnen 10 kilometer rond Schiphol worden omgebracht.
Het verzoek van de Fauna Beheer Eenheid om ook die ganzen in de straal tussen 10 en 20 kilometer te doden, wees Noord-Holland af. De provincie vindt dat onvoldoende is aangetoond dat deze ganzensoorten een direct gevaar voor de luchtvaart vormen in de ruimere cirkel rond Schiphol.
De dieren worden gedood met koolzuurgas. Sinds 2005 is het aantal ganzen in de zone van 20 kilometer rond Schiphol vertienvoudigd tot 50.000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.