Rapport: gemeente negeerde protocol bij Nicolich

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft zich niet aan haar eigen interne regels gehouden bij de opvang van de familie Nicolich. Ook zijn er te laat experts ingeschakeld. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente zelf over de omstreden Roma-familie.
De familie dreigde in 2011 dakloos te worden en mocht in een vervallen landhuis in Leidsche Rijn gaan wonen. Op dat besluit kwam erg veel kritiek en de gemeenteraad eiste een evaluatie van de gang van zaken. Uit het rapport dat vrijdag over de zaak is verschenen, staat dat het college van B&W met de zaak in de maag zat.
De gezinnen konden nergens meer wonen, maar de gemeente heeft ook een zorgplicht voor kleine kinderen. Daarop werd de afbraakvilla Rhijnshoek aan de Rijksstraatweg geschikt gemaakt voor bewoning.
LAATSTE KANS BELEID
Daarmee negeerde de gemeente haar eigen Laatste Kans Beleid. De familie voldeed niet aan de eisen die zijn gesteld in het beleid en kwam eigenlijk niet meer voor hulp in aanmerking. Toch heeft de gemeente de familie geholpen. Dat deden ambtenaren zonder experts in te schakelen.
De zaak lijkt geen politieke consequenties te hebben. Over de zaak is al vaak gedebatteerd en de fracties reageren mild op het rapport. Bovendien is de wethouder die verantwoordelijk voor de familie was, Harry Bosch, inmiddels vertrokken.
Overigens is de familie in april vorig jaar uit de woning gezet. Een deel van de familie woonde nog korte tijd in een huis in Vleuten, maar dat moesten ze in september verlaten. Waar de familie nu verblijft, is onbekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.