Ubicapanden na 14 uur volledig ontruimd

UTRECHT - De politie heeft zaterdagmiddag na 14 uur de laatste kraker uit een van de Ubicapanden gehaald en aangehouden.
De politie moest zwaar gereedschap inzetten om de demonstrant te bevrijden. Met het losmaken van de laatste kraker, staat het aantal arrestaties op elf. De andere demonstranten werden eerder op de dag gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en brandstichting. De gemeente heeft het pand onbewoonbaar verklaard.
Of het kraakpand juridisch ook ontruimd wordt, kon de gemeente nog niet zeggen. "Daarvoor moet de eigenaar eerst aangifte doen en dat is nog niet gebeurd", zei burgemeester Wolfsen zaterdagmorgen tegen RTV Utrecht. Volgens Wolfsen was er vrijdagavond sprake van een "verrassingsaanval" en had de gemeente dat niet kunnen voorkomen.
De ME werd vrijdagavond laat met spoed opgeroepen vanwege onrust bij de panden op de Ganzenmarkt. Enkele krakers hadden het stadhuis beklad en ruiten ingegooid. Daarna staken ze autobanden in brand op de Ganzenmarkt en vluchtten ze de Ubicapanden in.

'NINJA-TYPES'

Bezoekers van het naastgelegen café De Zaak meldden aan RTV Utrecht dat ze "zwart geklede ninja-types" zagen. Toen politiemensen poolshoogte kwamen nemen, werden de agenten door de krakers bekogeld met verfbommen en zwaar vuurwerk.
Daarop zette de politie het stadhuisplein af en werden de ME'ers gebeld. Enige tijd hing er een politiehelikopter boven de stad.
In het pand was een onbekend aantal krakers aanwezig, van wie enkelen zich hadden vastgeketend. De ME is de hele nacht bezig geweest met slijptollen. De krakers volgden de politieacties via verborgen camera's en zonden de beelden live uit via internet.

UITSPRAAK

De krakers kwamen in opstand tegen de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat de zogeheten Ubicapanden ontruimd mogen worden.
In de Ubicapanden aan de Ganzenmarkt in Utrecht wonen al twintig jaar krakers. De omstreden huisbaas Wim Vloet heeft de huizen onlangs verkocht aan ondernemer Klaassen die er een hotel met 23 kamers en een grand café in wil vestigen.
Daarop begon hij een procedure om de krakers uit te kunnen zetten en die heeft hij dus zeer tegen de zin van de krakers gewonnen.

ZETBAAS

De krakers zeggen dat ze niet willen vertrekken omdat ze bang zijn dat Vloet de panden opnieuw lang leeg laat staan, zoals na de brand in 1989. De ondernemer die een hotel wil beginnen, is volgens hen een zetbaas van Vloet.
De huisbaas zei tijdens een eerder kort geding dat hij de panden toch niet wil verkopen. Volgens het gerechtshof is er wel degelijk een koopovereenkomst met de ondernemer gesloten. Wel is er een conflict tussen Vloet en de koper, maar dat is nog onder de rechter.
De gemeente heeft al wel gedetailleerde plannen gekregen voor de bouw van het hotel in de twee panden aan de Ganzenmarkt.

EXCLUSIEF: rondleiding tijdens politieacties in Ubicapanden
Ganzenmarkt afgezet wegens onrust bij Ubicapanden
Krakersrellen in binnenstad Utrecht
Wolfsen spreekt van "verrassingsaanval"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.