LIVEBLOG: Krakersrellen Ubica

UTRECHT - De ME heeft in de zaterdagnacht en -ochtend krakers uit de Ubicapanden aan de Ganzenmarkt in Utrecht gehaald. De krakers demonstreerden tegen de uitspraak van het Hof in Arnhem dat het pand ontruimd moet worden en bekogelden politiemensen met vuurwerk en verfbommen. Dit liveblog wordt sinds zondagochtend 26 mei niet meer bijgewerkt.
ZONDAG 26 MEI:
10.22 uur: Het is een rustige nacht geweest in de binnenstad van Utrecht. Eventuele krakersrellen waarvoor werd gevreesd hebben zich niet voorgedaan.
ZATERDAG 25 MEI:
18.16 uur: Klein groepje krakers bij Ubicapanden hoort nu pas dat de demonstratie is afgelast. Ze doen gek dansje. Dat mag. Politie grijpt niet in.
16.22 uur: Politie blijft stand-by staan voor als er toch wordt gedemonstreerd. Komende dagen extra inzet van de politie.
16.08 uur: Omwonenden willen krakers definitief uit Ubicapanden en opknapbeurt, meldt RTV Utrecht. Ze vrezen nieuwe rellen.
15:49 uur: De gemeente organiseert om 16 uur in het stadhuis een bijeenkomst voor buurtbewoners.
15.45 uur: Politie: Ubicapanden volledig ontruimd.
14.17 uur: Politie meldt: nog één kraker aanwezig in een van de Ubica-panden. Politie houdt rekening met demonstraties vanavond.
13.33 uur: De Ubicapanden in de binnenstad trekken veel bekijks. Er is nog steeds ME aanwezig rond de gebouwen aan de Ganzenmarkt.
12.15 uur: De eigenaar van de Ubicapanden meldt dat hij "geschokt" is door de gebeurtenissen van afgelopen nacht. "Eerder lieten de krakers weten dat ze het pand hebben omarmd, maar daar is nu weinig van te merken, eerder het tegenovergestelde", aldus Klaassen.
09.45 uur: Politie: Van de tien krakers die die eerder waren aangehouden, zitten er nog vier vast. De politie houdt toezicht op het pand, zodat er geen nieuwe krakers de panden in kunnen.
07.55 uur: Persbericht van de gemeente: "Gemeente gaat Ubicapand afsluiten"
07.30 uur: Burgemeester Wolfsen tegen RTV Utrecht: "Kraken is illegaal sinds enige tijd, alleen heb je daar wel een aangfite voor nodig. En meneer Vloet, de eigenaar van het pand, heeft daar niet zoveel werk van gemaakt". Tot die aangfite er is, kan de gemeente niet overgaan tot een officiële ontruiming.
06.59 uur: Politie: Tien krakers aangehouden voor openlijke geweldpleging. Niemand raakte niemand gewond, maar wel zijn politieauto's beschadigd. De recherche doet onderzoek.
05.55 uur: Gemeente verklaart de panden "met spoedeisende bestuursdwang" onbewoonbaar. De ME is nog steeds bezig met enkele krakers die zich hebben vastgeketend in het pand.
05.22 uur: De harde piep vanuit de Ubicapanden is opgehouden. Het is weer stil op de Ganzenmarkt. Het gebied rondom de panden, inclusief het Stadhuisplein, blijft nog wel afgesloten door de politie.
04.58 uur: Gemeente Utrecht: inspecteur bekijkt nu of Ubicapanden nog wel bewoonbaar zijn. Een besluit tot ontruiming kan alleen het OM nemen. Wel wordt iedereen in het pand aangehouden, omdat de politie niet kan zeggen wie precies de agenten heeft bekogeld.
04.12 uur: De politie haalt de tweede camera van de livestream van de krakers uit de lucht. "Eentje hebben ze nog niet gevonden."
04.05 uur: De ME'ers krijgen broodjes. "Daaruit kunnen we opmaken dat het nog wel even gaat duren", zegt de commentator van de livestream.
03.45 uur: Verslaggever Remco te Kloese van RTV Utrecht krijgt een exclusieve rondleiding van de politie door de Ubicapanden, nog tijdens de ME-actie. Te Kloese spreekt ook met krakers die zichzelf hebben vastgeketend.
03.35 uur: Op livestream van krakers is te zien dat de ME een deur doorbreekt. De commentator op de stream: "Achter de deur zit de ruimte waar de krakers bakfietsen staan."
03.31 uur: Politie laat weten dat de ME'ers nog druk zijn met slijptollen om vastgetekende krakers los te maken. De politiewoordvoerster wil niet zeggen om hoeveel krakers het gaat. "Maar het zijn er geen tientallen."
03.14 uur: De ME brengt steeds meer krakers naar buiten.
03.06 uur: De eerste krakers zijn door de ME uit het pand gehaald en aangehouden.
02.52 uur: Livestream krakers toont een zaag waarmee iets of iemand wordt losgezaagd. In een vooraf opgenomen filmpje zegt een van de krakers dat hij zich zal ketenen en dat het uren gaat duren voordat hij losgezaagd zal zijn.
02.53 uur: Vrachtwagen met container komt aan bij Ubica. Lawaai houdt nog steeds aan.
02.45 uur: Raadslid André van Schie (VVD) meldt op Twitter: "Morgen is de wereld weer een stukje rechtvaardiger en is #ubica ontruimd #krakenisdiefstal
Snel aannemer erin en mooi hotel van maken!"
02.42 uur: Verslaggever Remce te Kloese meldt dat er een aanhouding is verricht. Het gaat om iemand die buiten het pand stond.
02.33 uur: Op de livestream is te zien hoe ME'ers in het pand praten met krakers. De krakers zouden zichzelf hebben vastgeketend, maar dat kan de politie niet bevestigen. "We wachten met het doen van mededelingen tot de ME'ers weer uit het pand komen", aldus de politiewoordvoerster.
02.28 uur: Livestream vanuit de Ubicapanden tonen rustig afwachtende krakers met een sigaret en een krat bier.
02.24 uur: De gemeente laat weten dat burgemeester Wolfsen op de hoogte wordt gehouden, maar is niet ter plekke. Over een eventuele ontruiming zei de woordvoerster: "Dat is nog niet aan de orde."
02.19 uur: Steeds meer ME'ers trekken het pand binnen, meldt verslagger Remco te Kloese. Krakers bieden geen enkele weerstand.
02.02 uur: ME gooit grote stukken hout naar buiten. Dat kan erop duiden dat de panden gebarricadeerd waren.
01.50 uur: Volgens een politiewoordvoerder willen de M.E-ers alleen de mensen aanhouden die met vuurwerk naar de politie hebben gegooid. "Er wordt niet ontruimd."
01.30 uur: Krakers zetten irritante sirene aan.
01.25 uur: ME maakt met kettingzaag aan de achterkant van het pand de deur open.
01.24 uur: ME'ers klimmen met een ladder het pand in.
01.15 uur: Bezoekers van café De Zaak krijgen te horen dat ze voorlopig niet naar buiten kunnen.
01.12 uur: Politiewoordvoerder: "Onderzoek naar situatie. Ontruiming vooralsnog niet aan de orde. We beraden ons over de volgende stap."
01.02 uur: Politiemensen komen uit de commandowagen.
01.00 uur: Raadslid Jesper Rijpma (VVD) voegt zich bij de andere raadsleden in het gemeentehuis.
00.55 uur: Krakers zijn overgestapt op een ander webserver en zenden weer uit.
00.50 uur: Livestream van de krakers wordt onderbroken.
00.35 uur: Raadsliden Steven de Vries (GroenLinks) en André van Schie (VVD) zijn in het gemeentehuis en twitteren.
00.27 uur: Krakers zenden videoreportage uit over het maken van verfbommen.
00.19 uur: Verslaggevers horen geruchten dat M.E. het pand nog vannacht wil ontruimen.
00.13 uur: M.E.-bus vlak voor het pand wordt vanaf het dak bekogeld met glas en verf.
00.08 uur: politie te paard komt aan op Ganzenmarkt
00.00 uur: M.E. komt aan op Ganzenmarkt

VRIJDAG 24 MEI


23.45 uur: Gemeenteraadsleden zijn ter plekke en discussiëren via Twitter over de acties. CDA-raadslid Eiko Smit: "Gemeente moet alles doen om krakers aan te pakken."
23:39 uur: Politie laat weten: Opstoot kraakpand Ganzenmarkt Utrecht. ME ingezet
23.13 uur: M.E. wordt met spoed opgeroepen.
22.57 uur: Politiewoordvoerders worden ingelicht over de zaak.
22.47 uur: Brandweer opgeroepen voor buitenbrand op de Ganzenmarkt. De krakers hadden autobanden in brand gezet.
Rond 22.40 uur: De mannen met bivakmutsen nemen stelling in op het dak van de Ubicapanden.
Rond 22.30 uur: In zwart geklede mannen komen het plein opstormen en bekladden het gemeentehuis.
22:16 uur: Krakers beginnen met live tv-uitzending
22:11 uur: Op online krakersplatform Indymedia zegt iemand: "In de Ubica zitten mensen daar is de sfeer opgewekt en strijdbaar!"
20:58 uur: Krakers plaatsen een verklaring op Indymedia.
Rond 19 uur: Krakers kondigen aan dat ze niet zonder slag of stoot zullen vertrekken.
Vrijdagmiddag: gerechtshof in Arnhem wijst hoger beroep tegen de uitzetting af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.