Eindexamenkandidaten zeggen vakantie af

PROVINCIE UTRECHT - Scholierenorganisatie LAKS uit Utrecht wordt plat gebeld door vwo-scholieren, nadat bekend werd dat hun eindexamen Frans een dag is uitgesteld.
Volgens de scholierenorganisatie hebben heel veel scholieren de dag na hun examen een vakantie geboekt en moeten zij die nu afzeggen of omboeken.
Eén van de gedupeerden is Marit Jonker uit Soest. Ze zou naar Londen afreizen. Tegen RTV Utrecht zegt ze dat ze de reis heeft moeten omboeken. Dat kost haar wel 340 euro. Ze zegt dat er scholen zijn die vakantievierende leerlingen als afwezig met geldige reden hebben genoteerd. Dan mogen ze herexamen doen.

ANNULERINGSVERZEKERING

Reisbrancheorganisatie ANVR raadt gedupeerde scholieren aan om direct contact op te nemen met hun touroperator om te kijken wat mogelijk is en om naar de polisvoorwaarden van de eventuele annuleringsverzekering te kijken.
"Als een geboekte reis niet kan worden gemaakt dan moet de reis worden gewijzigd en geannuleerd. Dat kan niet kosteloos omdat het niet aan de touroperator te wijten is", zegt een woordvoerder van de ANVR.
Reisorganisatie Sundio Group, die vakantiereizen aanbiedt voor eindexamenscholieren, kreeg al tientallen telefoontjes binnen van jongeren die donderdag met vakantie zouden gaan maar in de problemen zijn gekomen door het uitgestelde examen.
"Wij werken er met man en macht aan om deze mensen alsnog op vakantie te krijgen, door bijvoorbeeld een latere vlucht voor ze te boeken. De kosten daarvoor proberen we zoveel mogelijk op ons te nemen", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

CIJFER

Leerlingen die ervoor hebben gekozen om toch op vakantie te gaan, zouden een 1 moeten krijgen. VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter zegt dat leerlingen een cijfer nodig hebben om de herkansing te mogen doen. Door ze een 1 te geven, kunnen ze alsnog hun examen halen.
Hij raadt daarom scholen aan leerlingen die met een geldige reden verzuimen het laagste cijfer te geven in plaats van geen cijfer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.