RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

LIVEBLOG: Koningstour provincie Utrecht

1/4
UTRECHT - RTV Utrecht volgde hier de koningstour door de provincies Utrecht en Gelderland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken tot medio juni alle provincies. Bedoeling is dat mensen de kans krijgen om het kersverse koningspaar te zien en te ontmoeten.

18.00 uur: We stoppen nu met dit liveblog. Bekijk de video's van de koningstour op deze website of op tv in UVandaag.

17.26 uur: Commissaris van de Koning Roel Robbertsen spreekt van een prachtige dag. Hij heeft kippenvel gehad. Robbertsen prijst de gemeenten voor de goede organisatie.

17.10 uur: Gemeente Utrecht twittert: "Utrecht trots op #Koningsbezoek Willem-Alexander en Máxima. Dank aan iedereen die bijdroeg aan goede sfeer!"

17.00 uur: Einde van de koningstour in de provincies Gelderland en Utrecht.

16.45 uur: Koning en koningin nu bij Paushuize in Utrecht. Burgemeesters, gedeputeerden en dijkgraven verwelkomen het paar.

16.20 uur: Koningspaar naar Domplein en Paushuize voor afsluiting.

16.01 uur: Willem-Alexander en Máxima maken kennis met het multiculturele leven in de wijk Lombok. De koning en koningin nemen ruim de tijd voor een praatje en schudden veel handjes.

15.55 uur: Koningspaar komt aan in Lombok. Burgemeester Wolfsen heet ze welkom. Veel mensen in de Kanaalstraat.

15.33 uur: Bezoek aan IJsselstein is ten einde. Koningspaar neemt nu de bus naar Lombok in Utrecht. Verwachte aankomst: 16.00 uur.

15.30 uur: De koning krijgt in zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein symbolisch een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan woonzorgcentrum Ewoud, waar het een plek krijgt in de dierenweide. Deze traditie stamt nog uit de tijd dat mensen per paard reisden. Bij het vertrek van de baron moest dan een 'vers' paard klaarstaan voor de terugreis.

15.16 uur: Drie bedrijven presenteren zich: een natuurhoeve, een touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek. Dit op basis van de thema's traditie, transitie en duurzaamheid.

15.14 uur: Burgemeester Van den Brink van IJsselstein ontvangt koning en koningin in Jachthaven Marnemoende. Dit is een voorbeeld van een voormalig boerenbedrijf dat zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft tot jachthaven met recreatiemogelijkheden.

15.10 uur: Koningspaar aangekomen in IJsselstein. Ze worden toegezongen door kinderen.

14.54 uur: Burgemeester Backhuijs spreekt van prachtig bezoek met fraai zonnetje erbij.

14.52 uur: Zwangere vrouw krijgt weeën bij vertrek koningspaar.

14.50 uur: Het hele gevolg stapt de bus in om naar IJsselstein te gaan. Koningspaar wordt uitgezwaaid.

14.46 uur: Koningspaar doet Kippenbruggetje aan.

14.44 uur: Zeemanskoor zingt Willem-Alexander en Máxima toe.

14.40 uur: Koningspaar komt aan in Vreeswijk (gemeente Nieuwegein). Livestream: http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/live/webonly-tv/

14.36 uur: Naar schatting hebben duizenden mensen het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bijgewoond. Het was erg druk achter de dranghekken in de Voorstraat.

14.30 uur: Het bliksembezoek aan Vianen is voorbij. Om 14.40 uur wordt het paar verwacht in Vreeswijk.

14.16 uur: Koningspaar drinkt appelsap uit de streek.

14.13 uur: Meisjes van Sylvia's Jazz dansen voor het koningspaar

14.01 uur: Koning en koningin aangekomen in Vianen. Ze worden toegezongen door kinderen en toegesproken door burgemeester Groeneweg.

13.55 uur: De spanning stijgt in Vianen. Veel mensen staan te wachten achter dranghekken.

13.38 uur: Koningspaar treft het met het weer. Het is vooralsnog droog gebleven.

13.14 uur: Rode loper uit in Amerongen. Utrecht neemt stokje over van Gelderland.

13.04 uur: Volgens het schema komen de koning en koningin rond 14.00 uur aan in Vianen. Burgemeester Groeneweg zal tijdens het bezoek stilstaan bij het dodelijk ongeluk bij de Hofpoort van afgelopen dinsdag.

12.03 uur: Koningspaar aan boord van Eureka V voor boottocht over de Nederrijn naar Sluis en Stuwencomplex in Amerongen (via Maurik). Willem-Alexander en Máxima worden vergezeld door de Utrechtse commissaris van de Koning Roel Robbertsen.

11.41 uur: Willem-Alexander en Máxima stappen in een open koets voor een rondrit die hen naar de haven brengt.

11.29 uur: Koningspaar komt aan in Wageningen. Kinderen van De Gelderse school uit Heerde zingen en dansen voor de koning. Dit was de school met de meeste originele Koningsspelen bij de Gelderse verkiezing.

11.09 uur: Het bezoek aan Oosterbeek is afgelopen. Het koningspaar gaat nu naar Wageningen.

10.55 uur: Bezoek aan kunstmarkt in Oosterbeek.

10.51 uur: Aankomst in Oosterbeek.

10.39 uur: Bezoek aan Arnhem loopt ten einde. Nu op naar Oosterbeek.

10.02 uur: Balkonscène in Arnhem. Veel mensen op de been in de Gelderse hoofdstad.

09.36 uur: Koningin Máxima draagt een creatie van modehuis Natan. De ontwerper is Edouard Vermeulen. De jurk en de hoed droeg ze eerder tijdens een staatsbezoek in Brunei.

09.32 uur: Koninklijk paar onderweg naar Arnhem. Daarna volgen Oosterbeek en Wageningen en volgt een boottocht over de Nederrijn via Maurik naar Amerongen in de provincie Utrecht. Het koninklijk paar heeft een strak dagschema. Een bezoek duurt niet langer dan 15 tot 30 minuten.

09.25 uur: Willem-Alexander en Máxima mogen zelf kiezen welk streekproduct ze mee naar huis wilden nemen. De koning is duidelijk: per se geen bier.

09.01 uur: Start van het bezoek aan de provincie Gelderland in Duiven.

08.50 uur: Koninklijk paar sliep in Villa Ruimzicht in Doetinchem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht