Gemeenteraad kwaad om arrestatie antimonarchist

UTRECHT - D66, GroenLinks en PvdA in Utrecht zijn kwaad omdat er tijdens het bezoek van het koningspaar opnieuw een demonstrant is aangehouden.
De fracties hebben donderdagavond direct vragen gesteld aan burgemeester Wolfsen. Die betreurt het incident en wil een onderzoek naar het voorval.
Wolfsen zei tegen de raad dat hij denkt dat het om een menselijke fout gaat. De agenten waren wel geïnstrueerd om demonstranten met rust te laten of zelfs te beschermen.

KWAAD

Groenlinks-fractievoorzitter Heleen de Boer: "Ik ben hier behoorlijk kwaad over. Dit is een aantasting van grondrechten die we allemaal hebben."
Ook D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure heeft geen goed woord voor de aanhouding. "Blijkbaar is er door de politie niet veel geleerd van het vorige incident. De vrijheid van meningsuiting dient te allen tijde juist door hen beschermd te worden." D66 was de initiatiefnemer van het debat.
De demonstrant hield tijdens het bezoek aan de Kanaalstraat een bord omhoog met de tekst 'weg met de monarchie'. Twee politiemensen spraken de man aan en wilden zijn identiteitsbewijs zien. De demonstrant weigerde dat en werd vervolgens gearresteerd.
Op het bureau werd de man direct vrijgelaten door de Officier van Justitie. Al eerder werd in Utrecht en Amsterdam de republikeinse Joanna aangehouden omdat ze demonstreerde tegen de monarchie.

BLOEMIST

De politie ging met de demonstrant in gesprek nadat omstanders hem hadden uitgejoeld. Tegen RTV Utrecht zegt de eigenaar van de bloemenwinkel waar de man voor was gaan staan, dat de demonstrant was gevraagd een ander plekje te zoeken.
Toen de man niet weg wilde gaan, was het tot duwen en trekken gekomen. De bloemist baalt van het incident, omdat de winkeliers in de Kanaalstraat al wekenlang alles op alles hadden gezet om hun straat te versieren en gereed te maken voor het hoge bezoek.
Het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan de Kanaalstraat verliep, op dit incident na, feestelijk en zonder problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.