Ook politie diep geraakt door zaak Ruben en Julian

UTRECHT - Het Amber Alert voor de vermiste Ruben en Julian had eerder verstuurd kunnen worden, maar had de dood van de broertjes uit Zeist niet kunnen voorkomen. Dat concludeert de politie. In een interview met RTV Utrecht zegt het hoofd van de Utrechtse recherche dat de zaak ook op de politie een diepe indruk heeft gemaakt.
Uit een evaluatie blijkt volgens de politie dat er meer tijd is gaan zitten in het proces tussen het besluit om het Amber Alert in te zetten en het daadwerkelijk te versturen. "Dit proces bestaat onder andere uit het verzamelen van de signalementen en foto's van de kinderen, vader en auto", aldus de politie.
De broertjes werden in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om het leven gebracht, ruim voordat het lichaam van de vader ontdekt werd.

TRAGISCH

"Een sneller doorlopen proces van het uitsturen van een Amber Alert had het tragische lot van de jongens dus niet kunnen voorkomen of het moment van aantreffen van hun lichamen kunnen vervroegen", schrijft de politie. "Wel zijn er verbeterpunten uit de evaluatie van de timing van de inzet van Amber Alert naar voren gekomen."
De zoektocht naar Ruben en Julian begon ruime tijd nadat het lichaam van hun vader Jeroen Denis werd gevonden in het Doornse Gat. Een wandelaar vond hem op dinsdag 7 mei rond 07:50 uur. In eerste instantie leek het om een zelfdoding te gaan.
Toen directe familieleden van Denis over zijn dood werden geïnformeerd, werd duidelijk dat hij een ex-vrouw had. Rond 17:15 uur kwam de politie met haar in contact en pas toen werd duidelijk dat Denis de zorg had voor Ruben en Julian op het moment dat hij zelfmoord pleegde.

FAMILIE

Voordat de politie om 23:15 uur besloot een Amber Alert uit te laten gaan, zochten agenten nog naar Ruben en Julian op door familie en directe naasten aangegeven bekende plekken. Uiteindelijk is het bericht in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 mei om 01:09 uur uitgezonden.
De zoekacties van de politie concentreren zich in het begin behalve op het Doornse Gat op Limburg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vader en zijn zoons daar de dag voor de vermissing nog zijn geweest.
Omdat het vermoeden bestaat dat Denis een soort afscheidstocht gemaakt heeft langs plekken die voor hem belangrijk waren, wordt ook uitgebreid in de provincie Utrecht gezocht. Maar in de omgeving van Wijk bij Duurstede, zijn geboorteplaats, worden geen grote zoekacties gehouden.

WIJK BIJ DUURSTEDE

De politie vertelt nu dat het zoeken in die omgeving op het punt van beginnen stond. "Het is alleen de vraag hoever je dan voorbij Wijk bij Duurstede gaat", zegt hoofd recherche Henk Bril.
"Wat mij betreft hadden we het hele gebied uitgekamd. Maar dan had het nog wel een paar weken kunnen duren voordat we in het hoekje van het Kromme Rijngebied waren gekomen. Ik denk uiteindelijk dat wij de kinderen ook gevonden hadden, maar dat had nog wel even geduurd."
Bril vindt het niet frustrerend dat de lichamen van de jongens door een wandelaar zijn gevonden en niet door de politie. " In dit soort onderzoeken gaat het altijd om eigen recherchewerk en om hulp uit de samenleving. Ik heb daar dan ook totaal geen moeite mee."

AANGRIJPEND

De vermissingszaak hield heel Nederland in zijn greep. Ook op de politie maakte de zaak diepe indruk. "Als het om kinderen gaat, is het altijd net iets zwaarder. Het is de kunst om elkaar een beetje in de gaten te houden, ook binnen een politieteam. We praten er ook met elkaar veel over."
Bril is zelf 's avonds ook naar de plek in Cothen gegaan waar de jongetjes werden gevonden. "Je bent blij dat je de kinderen gevonden hebt, maar tegelijkertijd, als je dan ziet hoe je ze aantreft... Dat is natuurlijk heel wrang. Ja, dat moet je wel even een plekje geven. Dat is zwaar. En dan laat je ook wel eens een traantje."
Veel vragen rond de zaak zijn inmiddels beantwoord. De politie concentreert zich nu nog op onderzoek naar de doodsoorzaak, de vraag waar de jongens om het leven zijn gebracht en het uitvinden van de route die Denis nou precies heeft afgelegd. De vraag is alleen of die allemaal beantwoord kunnen worden.

Ook politie diep geraakt door zaak Ruben en Julian

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.