Meer arrestaties in zaak van plofkraakbende verwacht

PROVINCIE UTRECHT - De politie denkt zeker nog meer aanhoudingen te gaan verrichten in het kader van een groot onderzoek naar een bende ram- en plofkrakers. In totaal werden tot nog toe rond de 30 mensen aangehouden op verschillende locaties in de provincie Utrecht. De bende zou minstens 50 ram- en plofkraken hebben gepleegd.
Agenten doorzochten tijdens de actie maandag 35 huizen en namen meerdere dure auto's, vuurwapens, scooters en verdovende middelen in beslag. Ook troffen agenten gasflessen en tasers aan.
Bij sommige aanhoudingen zette de politie voor de veiligheid arrestatieteams en honden in. Ook hielp de politiehelikopter bij een aantal arrestaties.

GEWELD

Het oplossen van de vele plof- en ramkraken die Nederland teisteren heeft volgens de politie hoge prioriteit. "Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken en de toename van het daarbij gebruikte geweld, geven we hoge prioriteit aan de aanpak hiervan", zegt hoofdcommissaris Jannine van den Berg. "Deze aanhoudingen op deze actiedag zijn het resultaat van intensief onderzoek."
Dit jaar werden er tot nu toe 87 ram- of plofkraken gepleegd. In 2012 gebeurde dat in totaal 133 keer. Volgens de politie gaan de krakers steeds gewelddadiger te werk. Eerst werd met behulp van ontploffend gas geprobeerd bij het geld te komen, tegenwoordig worden steeds vaker zware explosieven gebruikt.
De auto's die worden gebruikt om de kluisruimten te rammen, worden na afloop steeds vaker in brand gestoken. Dat veroorzaakt niet alleen schade, maar zorgt ook voor gevaarlijke situaties voor onder andere omwonenden.

VUURWAPENS

Politieagenten die achter de daders aan gingen, kregen steeds vaker te maken met gewapende verdachten die met vuurwapens dreigden tijdens hun vlucht.
De meeste ram- en plofkraken worden volgens de politie uitgevoerd door wisselende groepen daders die landelijk opereren.

Meer arrestaties in zaak plofkraakbende verwacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.