Veel animo voor groot 'poeponderzoek'

UTRECHT - Zo'n 1250 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor een 'poeponderzoek' van drie Nederlandse universiteiten en travel clinics. Ook de Universiteit Utrecht is bij het onderzoek betrokken.
De onderzoekers bestuderen sinds november de ontlasting van tropenreizigers op resistente darmbacteriën. Voor november van dit jaar willen de onderzoekers poepmonsters van 2000 reizigers hebben onderzocht en dat lijkt te gaan lukken.
Potentiële kandidaten voor het onderzoek worden geworven bij de travel clinics, waar reizigers inentingen komen halen voordat ze
naar hun tropische, veelal Aziatische, bestemming gaan.

ANTIBIOTICA

De belangrijkste vraag is of reizen van invloed is op de import en verspreiding van resistente darmbacteriën in Nederland. Het antwoord op die vraag is van groot belang, omdat bacteriën steeds vaker resistent zijn tegen antibiotica.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Maastricht UMC+ en Ease Travel Clinic Zuid-Limburg, het Erasmus MC en Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam en het AMC en Tropencentrum AMC in Amsterdam. De onderzoekers werken samen met de Universiteit Utrecht.
De resultaten van het onderzoek worden eind 2014 verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.