Uitbraak mazelen op Heuvelrug en in Groene Hart

PROVINCIE UTRECHT - De mazelen waren rond in de zogeheten 'biblebelt', het gebied tussen de Veluwe en Zeeland met relatief veel streng-religieuze inwoners. Volgens het RIVM zijn sinds een aantal weken vooral mensen in Zuid-Holland en Noord-Brabant ziek geworden, maar er zijn ook patiënten op de Utrechtse Heuvelrug en het Groene Hart.
Er zijn nu dertig gevallen bekend. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. Het RIVM denkt dat de ziekte zich nog verspreidt, omdat de vaccinatiegraad in de 'biblebelt' laag is. GGD Midden-Nederland vermoedt dat de uitbraak nog wel een jaar kan aanhouden.

HOESTEN EN NIEZEN

Mazelen is een zeer besmettelijke kinderziekte. De besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Eén ziek kind kan tien andere personen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of niet eerder mazelen hebben doorgemaakt.
Normaal gesproken krijgen kinderen in Nederland op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar een vaccinatie tegen mazelen aangeboden. In de biblebelt laten veel streng-gereformeerden hun kinderen om religieuze reden niet vaccineren.

HOGE KOORTS

De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Soms treedt oorontsteking of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dit komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Uitbraak mazelen op Heuvelrug en in Groene Hart

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.