Uitvaart Van Hal Scheffer betaald met fractiegeld PVV

PROVINCIE UTRECHT - De PVV-fractie in de Provinciale Staten van Utrecht heeft fractiegeld gebruikt om oud-statenlid Jos van Hal Scheffer te begraven. Volgens fractievoorzitter René Dercksen was er anders geen geld voor de uitvaart van de overleden PVV-collega.
Een jaar geleden pleegde Van Hal Scheffer zelfmoord. Hij was in opspraak gekomen, toen zijn vrouw verdachte werd in een fraudezaak. Van Hal Scheffer zegde zijn statenlidmaatschap op en werd niet veel later dood gevonden in de bossen bij Zeist.

WAARDIG AFSCHEID

Volgens de PVV betaalden familie en vrienden van Van Hal Scheffer niet voor de begrafenis, nadat hij in opspraak was geraakt. De PVV-fractie gunde hem toch een waardig afscheid, aldus Dercksen, temeer omdat ze van oordeel zijn dat de media de politicus extra hard hebben aangepakt omdat hij lid van de PVV was.
De andere PVV-statenleden stelden zich met hun fractiegeld garant bij de begrafenisondernemer. Toen niemand anders de rekening van 10.000 euro wilde betalen, moesten ze over de brug komen. Volgens Dercksen hebben de PVV'ers vooraf al aangegeven dat ze dat geld uit eigen zak aan de fractie zouden terugbetalen. De griffie van de provincie bevestigt die lezing aan RTV Utrecht.

POTJE

De Provinciale Staten overleggen nog in het geheim over een oplossing voor de kwestie. De vraag is of de PVV-politici het bedrag inderdaad zelf moeten betalen, of dat er binnen de provincie een potje gevonden wordt voor dergelijke zaken.
Fractievoorzitter Annemarie Mineur van de SP benadrukt dat het hoe dan ook een treurige zaak is, maar vindt dat fractiegeld niet zomaar kan worden ingezet voor een begrafenis. Arne Schaddelee, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt dat de provincie zich in dit geval coulant moet opstellen en geld uit het calamiteitenfonds beschikbaar moet stellen.
De VVD en het CDA zijn verbaasd dat de affaire op straat is beland, omdat die vertrouwelijk wordt besproken. De beide fractievoorzitters willen er daarom niet inhoudelijk op reageren.

Fractievoorzitters provincie over uitvaart Van Hal Scheffer
Verslaggever Remco te Kloese in U Vandaag over de kwestie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.