Kamervragen over aanhouding jongens Amersfoort

AMERSFOORT - Volgens Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch staat het incident waarbij twee Marokkaanse jongens in Amersfoort mogelijk onterecht aangehouden werden niet op zichzelf. Hij heeft Kamervragen gesteld over het incident en wil van de minister weten waarom ze zijn opgepakt.
De twee jongens zouden donderdag zonder aanleiding door de politie zijn gefouilleerd op het Zeevaarderspad in Amersfoort. Het Amersfoortse raadslid Youssef el Messaoudi (PvdA) zag het gebeuren. Toen hij de agenten vroeg wat de twee gedaan hadden, antwoordden ze dat de jongens op de weg hadden gelopen.

SIGNAAL

Volgens kamerlid Marcouch (PvdA) is dit niet de eerste keer dat de politie verkeerd optreedt. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik al eerder het signaal uit Amersfoort kreeg dat dit soort gebeurtenissen plaatsvinden. Ik vind het gewoon niet goed voor de legitimiteit en het gedrag van de politie dat dit beeld zo blijft bestaan."
Raadslid El Messaoudi is woest op de politie in zijn stad. Volgens hem heeft de politie de twee Marokkaanse jongens gediscrimineerd. "Puur onrecht", oordeelt hij. "Iedereen kan zien dat die stoep heel smal is. Er rijdt praktisch nooit iemand op dat weggetje en daar maakten die jongens gebruik van. En vervolgens worden ze aangehouden omdat ze op de weg lopen. Welkom in Nederland, welkom in Amersfoort."

ROTTE APPELS

"Begrijp me niet verkeerd. Ik vind niet dat de politie haar werk slecht doet, integendeel zelfs. Maar ook daar zitten rotte appels tussen. Ik heb er vaker over gehoord en nu was ik er zelf eens bij. Ik durf te beweren dat als daar een blanke jongen met blond haar en blauwe ogen had gelopen, dan had oom agent hem niet staande gehouden."
Het PvdA-raadslid gaat vragen stellen aan burgemeester Lucas Bolsius. El Messaoudi wil dat Bolsius de korpsleiding van de politie hierop aanspreekt. Hij heeft de jongens aangeboden om ze te helpen, als ze een klacht over het politieoptreden willen indienen.
Burgemeester Bolsius laat RTV Utrecht desgevraagd weten eerst van de politie te willen horen wat er precies is gebeurd. Hij wil pas conclusies trekken als alle feiten op tafel liggen en hoopt dat anderen dat ook zullen doen. Ook de politie wil vooralsnog niet reageren.
Dat El Messaoudi de kwestie heeft aangezwengeld, wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Via Twitter laat hij weten dat de eerste haatmail bij hem is binnengekomen.

Raadslid Youssef el Messaoudi woest op Amersfoortse politie
Verslaggever Dennis van Ommeren in U Vandaag over de beschuldigingen van Youssef el Messaoudi

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.