Aanleg Uithoflijn in Utrecht kan van start

UTRECHT - De bouw van de trambaan naar de Uithof in Utrecht kan beginnen. De gemeente Utrecht, Bestuursregio Utrecht (BRU) en het Rijk hebben voldoende geld gevonden om de trambaan tussen Utrecht CS en de Uithof aan te leggen. In 2018 moet de tram door de stad rijden.
Staatssecretaris Mansveld van Openbaar Vervoer heeft deze week haar handtekening gezet onder een bedrag van 110 miljoen euro. Daarmee is het budget van 323 miljoen euro voor de trambaan gedekt, laat de BRU weten.
Formeel moet het Algemeen Bestuur van de BRU volgende week nog wel zijn goedkeuring geven, maar zodra dat is gebeurd, kan de aanbesteding voor de bouw en het trammaterieel van start gaan.
TRACÉ
Het tracé-ontwerp van de lijn is ook klaar. Daarin staat onder meer dat er een spoorwegovergang komt bij de Koningsweg en dat de tram de verbreding van de A27 en de A28 niet in de weg zit.
Ook op de Uithof is geschoven met het tracé. Daardoor zit de tram de komst van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie niet langer in de weg. Als de baan niet was verlegd, zou de tram voor storingen kunnen zorgen op de medische apparatuur.

SNELWEG

Over de Uithoflijn is veel te doen geweest. Zo wilde minister Schultz van Infrastructuur niet betalen als de gemeente de verbreding van de A27 dwars zou zitten. Uiteindelijk heeft de minister na grote druk van de Tweede Kamer de snelweg bij Amelisweerd losgekoppeld van de tramlijn.
De gemeente ziet de tram graag komen, omdat op termijn dagelijks 60.000 mensen met de tram van en naar de Uithof reizen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat reizigers van IJsselstein zonder overstappen kunnen doorrijden naar de Uithof. Dat zal overigens in 2018 nog gaan niet lukken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.