Provinciefusie levert volgens minister 70 miljoen op

PROVINCIE UTRECHT - De provinciefusie tussen Utrecht, Noord-Holland en Flevoland moet 70 miljoen euro per jaar opleveren. Dat werd bekend tijdens een persconferentie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken maandagochtend.
Minister Plasterk wil de fusie begin 2016 laten ingaan. Als goedmakertje aan de provincies die verdwijnen, liet het ministerie vallen dat de nieuwe superprovincie mogelijk extra bevoegdheden krijgt. Welke dat zijn, is nog onduidelijk. Ook mag de superprovincie zelf bepalen wat de hoofdstad van de nieuwe provincie wordt.

NOORDOOSTPOLDER

Het kabinet wil de Noordoostpolder meenemen in de samenvoeging, maar als de geluiden daartegen erg sterk zouden worden, valt daarover te praten, zo bleek maandag bij de toelichting door de Plasterk. "Ik zit er redelijk open in." Het is een beetje de vraag hoe Urk en Emmeloord erover denken, maar tot nog toe had Plasterk "geen objectieve basis" om het anders te doen dan hij nu heeft voorgesteld.
Het plan van Plasterk om de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland te fuseren, valt niet overal in even goede aarde. Zo was bij een opiniepeiling in Flevoland maar acht procent van de mensen voor het samengaan met de buurprovincies.
Ook in Utrecht was er kritiek: zo zijn Provinciale Staten en de vorige commissaris van de koning Roel Robbertsen uitgesproken tegenstanders van het plan.

Provinciefusie levert volgens minister 70 miljoen op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.