CPB: Stop met plaatsen windmolens op land

UTRECHT - De komende vijf jaar moeten er geen nieuwe windmolens op land worden geplaatst. Er is zoveel elektriciteit beschikbaar, dat nieuwe projecten voorlopig niet rendabel zullen zijn. Dat stelt het Centraal Planbureau.
Door ontwikkelingen op het gebied van schaliegas in de VS, is er een overschot aan goedkope kolen, zegt het CPB. Ook wordt in Duitsland momenteel flink geïnvesteerd in energieprojecten en is de vraag naar elektriciteit door de economische crisis minder geworden.
Bovendien levert windenergie op het land vooralsnog weinig op, zegt het CBS. Daarnaast is uitstel goed voor de staatskas, omdat elke windmolen in de eerste jaren subsidie nodig heeft om rendabel te zijn.

KLIMAAT

De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) in Utrecht zegt dat het rapport volledig voorbij gaat aan de klimaatafspraken die zijn gemaakt. Windenergie levert volgens de NWEA meer op dan andere duurzame alternatieven en de klimaatdoelen moeten toch worden gehaald.
Ook zegt de NWEA dat het afremmen van de groei in duurzame energie betekent dat Nederland langer afhankelijk zal blijven van vervuilende energie.
De gemeentes Utrecht en Houten hebben onlangs besloten om windmolens te plaatsen. Het is nog onduidelijk wat het CPB-onderzoek betekent voor deze projecten.

UTRECHT

Saskia Kluit van Energie-U, de organisatie achter de windmolenplannen in Utrecht, zegt dat het onderzoek van het CPB veel te beperkt is. Zo is er geen rekening gehouden met het klimaat en ook niet met allerlei belastingvoordeeltjes, zegt Kluit.
Energie-U wil dan ook doorgaan met de plannen, maar Kluit ziet wel een bedreiging in het rapport. Ze vreest dat de tegenstanders van de Utrechtse windmolens het onderzoek zullen aanhalen om de windmolens tegen te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.