RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gevangenissen Wolvenplein, Eikenstein toch dicht

1/2
VLEUTEN -

De gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht moet in 2015 alsnog sluiten. De jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist wordt in 2017 opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Teeven van Justitie bekendgemaakt.

Directeur Harry Versteeg is teleurgesteld, maar had het besluit wel verwacht. De circa 100 personeelsleden verliezen hun baan. Ze worden geholpen om ander werk te vinden.

Versteeg denkt dat zijn instelling 2015 niet haalt. "Als mensen eerder een nieuwe baan vinden, komt een moment dat we te weinig personeel hebben om nog verder te gaan", zegt de directeur tegen RTV Utrecht.


SOCIAAL PLAN

Staatssecretaris Fred Teeven wil dat alle gevangenismedewerkers die door de bezuinigingen op straat komen te staan onder het sociaal plan komen te vallen. "Ook het personeel dat na 2016 ontslagen wordt", laat een woordvoerder van Teeven desgevraagd aan RTV Utrecht weten. Daarover voert de staatssecretaris nu gesprekken met Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken.

In het akkoord hebben de sociale partners en het kabinet onder meer afgesproken dat de ontslagbescherming tot 2016 ongewijzigd zal blijven en dat het derde jaar van de WW blijft bestaan en betaald gaat worden door de werknemers.


ENKELBAND

Teeven moet fors bezuinigen en hij wil dat doen door gevangenissen te sluiten, dagprogramma's voor gedetineerden te schrappen en meer gedetineerden thuis vast te zetten met een enkelband.

Onder druk van de Tweede Kamer beloofde hij twee weken geleden dat de enkelband alleen in het laatste jaar van de detentie wordt ingezet. Hij wilde 26 gevangenissen sluiten, maar door die toezegging worden dat er uiteindelijk 19, waaronder dus Wolvenplein en Eikenstein.

Al eerder werd bekend dat tbs-kliniek 2Landen in Utrecht wordt gesloten. De kliniek was volgens Teeven altijd al als tijdelijke locatie zijn bedoeld en kan volgens de bewindsman dus gewoon dicht. De gevangenis in Nieuwersluis blijft wel open.

Wolvenplein is de oudste gevangenis van Nederland. Momenteel verblijven ruim 120 gedetineerden in het Wolvenplein. In de gevangenis zitten alleen mensen die voor relatief lichte vergrijpen zijn veroordeeld of in voorarrest zitten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -