Utrecht krijgt megafietsenstalling

UTRECHT - Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. Dat heeft het stadsbestuur besloten. Het college van burgemeester en wethouders heeft ook besluiten genomen over een deel van het Jaarbeursplein en de Van Sijpesteinkade.
De megastalling komt onder een verhoogd stationsplein aan de stadskant van Utrecht CS. Bovenop het Stationsplein Oost komt een futuristische kap. Vanwege de plannen wordt de weg langs het Stationsplein eind juni definitief afgesloten voor auto's, al komt er wel een doodlopende Kiss & Ride om reizigers naar het station te brengen. Er komt wel een bus- en trambaan onder het Stationsplein.
Voor fietsers wordt een brede straat dwars door de megastalling en langs het station aangelegd. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart en het eerste deel van de stalling moet in 2016 opengaan.

WEST

Ook voor de andere kant van het station heeft het college besluiten genomen. Aan het Stationsplein West, tussen het station en het Jaarbeursplein, komt een verhoogd plein met de naam Forum. Daar komt de ingang van het nieuwe stadskantoor. Onder het Forum loopt een weg voor bus en tram.
De plannen voor het Jaarbeursplein zijn ook een stap verder. De gemeente wil van het plein, dat ruwweg twee keer de grootte krijgt van het Neude, een evenementenplein maken. Voor auto's is dan geen plaats meer en de Croeselaan wordt daarom eind van de zomer definitief afgesloten. Op het Jaarbeursplein komen nog wel twee nieuwe gebouwen.

MEGATRAP

Onder het plein komt een parkeergarage voor 780 auto's. Het dak van het toegangsgebouw van de garage wordt een podium voor optredens. Tussen het Jaarbeursplein en het Forum wordt een immense trap gebouwd, waar mensen op kunnen zitten tijdens concerten. Onder de trap is ruimte voor 4300 fietsen.
Eerder deze week werd al bekend dat de contracten voor de bouw van de megabioscoop op het Jaarbeursterrein zijn getekend. In 2015 moet er een bioscoop staan met 15 zalen. Ook zijn de plannen voor de herontwikkeling van de Knoopkazerne vergevorderd en zijn de plannen voor een brug over de sporen van de Croeselaan naar het Moreelsepark definitief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.