Sein brand meester klinkt in IJsselstein

IJSSELSTEIN - De brandweer heeft in IJsselstein het sein brand meester gegeven. Dat betekent dat de brand in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Zomerdijk onder controle is en zich niet langer uitbreidt. Het blussen van het pand gaat nog wel uren duren. Het gebouw is verwoest.
De vlammen sloegen rond 17 uur uit het dak en er was lange tijd sprake van een enorme rookontwikkeling. Voordat de brand aan de buitenkant te zien was, heeft het vuur uren gewoekerd tussen twee verdiepingen van sportschool Lucas.
Zaterdagochtend en -middag zijn brandweermensen daarom binnen in het pand bezig geweest om het vuur te blussen. Toen het daarvoor te gevaarlijk werd, zijn de brandweermensen naar buiten gegaan om het vuur zijn gang te laten gaan.

IJSSELVELD

Vanwege de grote rookontwikkeling is door de hulpdiensten en gemeente gesproken over het evacueren van bewoners van de wijk IJsselveld. Dat bleek niet nodig, maar bewoners die dat willen, zijn welkom in de IJsselhal, laat de gemeente weten.
De brandweer heeft meetploegen ingezet in de wijk. In de rook zijn wel giftige stoffen gemeten, maar die overschrijden de veiligheidsnormen niet. De meetploegen blijven de hele avond actief.
Omwonenden die informatie willen over de brand en de gevolgen daarvan, zijn zondag van 10 tot 14 uur welkom in de IJsselhal aan de Oranje Nassaulaan 50, laat de gemeente zaterdagavond weten in een brief die huis-aan-huis is bezorgd.

OORZAAK

Het vuur ontstond in een elektriciteitskast bij de sauna van fitnesscentrum Lucas en is daarna tussen de vloer en het plafond gaan voortwoekeren.
In het pand is een wirwar aan kamertjes en er is onlangs een verdieping bovenop gezet. Dat maakte het voor de brandweerlieden onmogelijk om de brand van binnenuit te bereiken.
De recherche van Nieuwegein gaat zondag met collega's uit de Gooi- en Vechtstreek onderzoeken hoe de brand precies heeft kunnen ontstaan en hoe het verloop is geweest.

OMROEP

De lokale omroep RTV9 zit ook in het pand en kan door de brand niet uitzenden. Verder is er onder meer een bouwmarkt, een kinderkledingwinkel en een logopediecentrum in het pand gevestigd.
Burgemeester Van den Brink is zaterdagochtend direct na de melding naar de Zomerdijk gegaan om te praten met ondernemers. Ook in de middag heeft hij poolshoogte genomen bij de Zomerdijk en gesproken met brandweerlieden.

Beelden van de brand in IJsselstein
Gesprek met brandweervoorlichter Sjaak Haasnoot
Reportage (om 17u): brandweer is de hele dag bezig geweest in het pand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.