"Gestolen eindexamens ook aangeboden in Amersfoort"

AMERSFOORT - De eindexamens die gestolen zijn op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn ook aangeboden aan leerlingen in Amersfoort en Utrecht. Dat zou zijn gebeurd in bibliotheken, waar de fraudeurs ook zochten naar antwoorden. Dat schrijft het AD op basis van het politiedossier.
De dieven probeerden de examens te verkopen voor bedragen tussen 20 en 250 euro, zegt de krant. Hoeveel leerlingen de examens in onze regio hebben afgenomen, is niet bekend. Eerder meldde staatssecretaris Dekker van Onderwijs dat 26 leerlingen hebben toegegeven gefraudeerd te hebben, onder wie één leerling uit Utrecht.
Uit het dossier blijkt volgens het AD dat de diefstal op klaarlichte dag is gepleegd. De leerlingen zijn de beveiligde kamer waar de examens lagen, binnengekomen via het dakraam. Leraren zouden bij het uitdelen van de examenopgaven vervolgens hebben gemerkt dat er met de pakketten was gerommeld, maar dat niet hebben gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs.

ONDERZOEK

Hoofdinspecteur Rick Steur van de Onderwijsinspectie kent geen genade voor fraudeurs. "We gaan voluit door met het onderzoek en ook het Openbaar Ministerie stelt alles in het werk om fraudeurs te pakken", zegt Steur.
Zo rekent de inspectie in het najaar alle cijfers van alle scholen in Nederland door en als leerlingen door de man vallen, moeten ze hun diploma inleveren. "Nog tot vijf jaar na de uitreiking kan het diploma worden ingetrokken"', zegt Steur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.