OM: Amersfoortse agent discrimineerde niet

AMERSFOORT - De van discriminatie beschuldigde agent in Amersfoort, heeft correct opgetreden. Dat stelt het Openbaar Ministerie na onderzoek.
Twee Marokkaanse jongens zouden vorige week zonder aanleiding door de politie zijn gefouilleerd op het Zeevaarderspad. Het Amersfoortse raadslid El Messaoudi (PvdA) zag het gebeuren. Toen hij de agenten vroeg wat de twee gedaan hadden, antwoordden ze dat de jongens op de weg hadden gelopen.
Het raadslid oordeelde dat er sprake was van discriminatie en maakte beelden van het voorval. Hij vroeg vervolgens om opheldering aan burgemeester Bolsius. PvdA'er Marcouch stelde vragen over de kwestie in de Tweede Kamer omdat het incident niet op zichzelf zou staan.
De gemeente, politie en justitie hebben inmiddels gesproken over de gang van zaken op het Zeevaarderspad. Daarin is onder meer naar voren gekomen dat in de wijk Kruiskamp extra wordt gesurveilleerd en dat de politie vanwege inbraken extra alert os op afwijkend gedrag.
Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat er op basis van de kleding van de jongens (winterkleding, capuchon over het hoofd) en hun gedrag (voor de politieauto op de weg lopen) alle aanleiding voor de agent was om één van hen aan te spreken en om zijn ID te vragen. Omdat hij dit niet kon tonen, is de agent terecht overgegaan tot identiteitsfouillering, stelt justitie.
Toen de jongen dit inderdaad niet bij zich had, heeft de agent ervoor gekozen de jongen de mogelijkheid te bieden zijn ID-bewijs diezelfde dag op het bureau te komen laten zien. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dit optreden als professioneel, zorgvuldig en daarmee rechtmatig.
Burgemeester Bolsius heeft raadslid El Messaoudi en Kamerlid Marcouch uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van de geuite verdenkingen.
El-Messaoudi wil niet reageren. Volgens hem hebben de jongens inmiddels een advocaat en hij wil hen niet voor de voeten lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.