Psycholoog wantrouwt bekentenis in zaak rietenkapbranden

PROVINCIE UTRECHT - De bekentenissen van brandweerman Peter K. zijn waarschijnlijk vals. Dat zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling in de rechtszaak over de serie brandstichtingen in het Gooi en Eemland.
K. heeft die branden eerder in de verhoorkamer bekend, maar volgens Ameling zijn de bekentenissen tot stand gekomen onder druk van de politie. De psycholoog oordeelt dat K.'s fysieke en emotionele toestand op dat moment belabberd was.

VERTROUWEN VERLOREN

De psycholoog is ingeschakeld door K. en zijn advocaat Heleen Helleman. K. weigerde medewerking aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, omdat hij naar eigen zeggen zijn vertrouwen in justitie is verloren.
De verklaringen van K. zijn cruciaal voor het bewijs in de zaak. De rechtbank stelde vast dat hij verschillende redenen heeft opgegeven voor zijn bekentenis. Zo zei hij eerst dat hij hoopte hierdoor sneller vrij te komen. Later zei hij dat hij zo lang mogelijk in de verhoorkamer wilde blijven, om de eenzaamheid van zijn cel uit de weg te gaan.

PYROMAAN

De bekentenissen van K. komen erop neer dat hij zijn doelwitten willekeurig koos, dat hij impulsief te werk ging en dat drankmisbruik een rol heeft gespeeld. De man zou over een periode van jaren als pyromaan actief zijn geweest, in en om zijn woonplaats Laren. In een enkel geval was hij als brandweerman ter plaatse bij een brand die hij zelf zou hebben gesticht.
Eén van de grootste branden was die in een houtzagerij in Laren, die oversloeg naar de bibliotheek. Beide werden in de as gelegd. Een paar keer ging het om rietgedekte woonhuizen. In zijn bekentenis zegt K. dat hij onbewoonde panden uitkoos, omdat hij geen slachtoffers wilde maken. Niettemin verdenkt het OM hem ook van het in brand steken van een huis waarin de bewoners op dat moment lagen te slapen.
Het proces, dat donderdag begon, wordt maandag voortgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.