Gemeenteraad: blij met ingrijpen, zorgen over prostituees

UTRECHT - De Utrechtse politiek is geschokt maar tevreden met de voorgenomen sluiting van seksboten aan het Zandpand en de ramen in de Hardebollenstraat. De partijen zijn blij dat de gemeente optreedt tegen mensenhandel, maar zijn bezorgd over de prostituees. De landelijke SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Opstelten.
De reacties op een rij:
PVDA:
Raadslid Bouchra Dibi twittert: "Terecht dat vergunning van exploitant Zandpad ingetrokken wordt. Slachtoffers mensenhandelaren worden afschuwelijk misbruikt. Ogen niet sluiten!" In een persbericht zegt de partij dat intrekken van de vergunning onvermijdelijk is.
De PvdA maakt zich wel zorgen over het lot van de 200 prostituees. "Nu weten we waar ze zijn. Als ze straks geen werk meer hebben dan is de kans groot dat zich gaan verplaatsen en wellicht ook op allerlei illegale manieren aan het werk gaan. Via louche websites, of in woningen."
GROENLINKS:
Fractievoorzitter Heleen de Boer zegt dat het belang van de vrouwen voorop moet staan. Ze maakt zich grote zorgen over de prostituees en hoopt dat de gemeente snel met een alternatief komt voor de raamprostitutie.
"Vrouwen die hun werk willen voortzetten, moeten uitwijken naar andere steden. Omdat ook daar het aantal ramen steeds kleiner wordt, krijgen ze te maken met hogere huurprijzen of met wachtlijsten. Het risico is dan ook dat vrouwen uitwijken naar het illegale circuit of thuis klanten gaan ontvangen." De Boer hoopt dat de vrouwen zelf een coöperatie gaan oprichten.
D66:
Fractievoorzitter Klaas Verschuure noemt het besluit "heftig". Hij maakt zich zorgen over de dames. Om te voorkomen dat die in de illegaliteit komen, stelt hij een coöperatie van de prostituees voor, die samen een exploitatievergunning aanvragen.
VVD:
De VVD is ontzet en maakt zich zorgen over het voornemen om de vergunning in te trekken. De partij "steunt de stevige en consequente aanpak van de gemeente in de bestrijding van deze mensonterende praktijken", maar wil wel weten wat er nu met de vrouwen gaat gebeuren.
Ook een eventuele overdracht van de seksboten naar een nieuwe exploitant kan leiden tot grote problemen, zegt de VVD.
CDA:
Raadslid Eiko Smid is blij dat de gemeente ingrijpt om een einde te maken aan mensenhandel. "Bestuursrecht voor de aanpak van mensenhandel is nu de route, waar strafrechtelijk aanklagen moeilijk bleef", twittert hij. "Dit verregaande besluit is bittere noodzaak." Hij wil wel een goede regeling voor de getroffen prostituees.
CHRISTENUNIE:
Fractievoorzitter Jan Wijmenga zegt dat het besluit de stad wel voor een nieuwe uitdaging zet. "Ingrijpend is hard, maar vooral moedig en noodzakelijk." Hij wil wel dat de gemeente de vrouwen opvangt. "Er moet worden voorkomen dat de sluiting van het Zandpad en de raamprostitutie in de binnenstad leidt tot toename van illegale prostitutie elders in de gemeente."
De ChristenUnie hoopt dat er nu alsnog een landelijke registratie komt van prostituees. Minister Opstelten wees dat plan eerder van de hand.
SP:
De SP in de stad verwijst naar de Kamervragen die de landelijke fractie heeft gesteld.

STADSPARTIJ LEEFBAAR UTRECHT

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg laat weten dat de sluiting een logisch gevolg is van onze eigen regelgeving en de bestuursrapportage van politie.

GROENRECHTS

Groen Rechts steunt het besluit van burgemeester Wolfsen om de vergunning van de exploitant aan het Zandpad niet te verlengen. De fractie maakt zich zorgen dat de prostituees in de illegaliteit terecht kunnen komen. Toch had de stad geen andere keuze, gezien de vele aanwijzingen dat het strafrecht geschonden wordt, aldus fractievoorzitter Rene Kuijper tegen RTV Utrecht.

KAMERVRAGEN

Nine Kooiman van de SP-fractie in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de sluiting. Ze heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Opstelten. Ze wil onder meer weten of de minister niet bang is dat de vrouwen in de illegaliteit terechtkomen.
"Indien er sprake was van misstanden op de locaties die nu worden gesloten, en dat als reden wordt aangevoerd voor sluiting, waren er dan geen andere oplossingen denkbaar, zoals het gericht aanpakken van de betreffende misstanden?"
Ook wil ze weten of de minister iets kan doen aan de exorbitante huurprijzen die sommige exploitanten vragen aan de prostituees. Ze stelt dat ook dat een vorm van uitbuiting kan zijn.

ANDERE REACTIES

Het nieuws dat de ramen aan de Hardebollenstraat in de Breedtstraatbuurt voorlopig dichtgaan, wordt instemmend ontvangen door buurtbewoners. Wijkregisseur Els Leicher twittert dat de buurt wel een adempauze kan gebruiken. "Met het nieuws zal de buurt blij zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.