Instellingen

Gigantische schade door brand in parkeergarage Kanaleneiland

UTRECHT - Een brand in een parkeergarage onder appartementencomplexen aan de Battutalaan (Kanaleneiland) in Utrecht heeft zaterdagavond een gigantische schadepost veroorzaakt. In totaal hebben 39 auto's, 3 motoren en een quad (roet)schade opgelopen.
De brandweer had grote moeite om bij de brandhaard te komen, omdat de rubberen veiligheidsbrandschotten omlaag waren gezet door het automatische brandmeldsysteem. Ook verhinderden automatische stalen deuren de toegang tot de diverse delen van de garage. Na lang zoeken kwam de brandweer binnen via de achterkant, bij het tweede appartementencomplex.

AANHANGER

Een aanhanger met diverse banden, sloopafval en autoonderdelen bleek in brand te staan. Over deze aanhanger zou al langer worden geklaagd. Door de brand stond de kelder vol zwarte rook. De brandweer heeft de twee rubberen schotten losgesneden waardoor de rook met behulp van overdrukventilatoren naar buiten kon worden geblazen. De garage, en gedurende kortere tijd ook de appartementencomplexen, werden afgezet met politielint.
Er vielen geen gewonden. Wel was er een meisje met ademhalingsproblemen, vanwege de grote hoeveelheid rook in en om het appartementencomplex. Zij is ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel. Ook ontstond er nog tumult onder het toegestroomd publiek, toen een jongen uit de wijk telkens te dicht bij wilde komen en niet luisterde naar de politie. Hij werd na meerdere waarschuwingen door de politie uiteindelijk aangehouden, waarbij hij hevig verzet pleegde en de agenten uitschold.
De brand begon om 20.49 uur. De brandweer is tot 00.30 bezig geweest met ventileren van de garage. Toen de ruimte werd vrijgegeven na metingen, bleek een dikke laag roet op de auto's te liggen. Ook de wanden, vloer en het plafond waren grotendeels zwartgeblakerd. Naast de aanhangwagen lag een soort verbrand biervat en een afwateringspijp van pvc aan het plafond was voor een groot deel gesmolten. De gesmolten delen waren op een van de auto's terecht gekomen. De andere auto's hadden waren bedekt met een dikke roetlaag.

KLACHTEN

Toen de brandweer en politie vertrokken, bleef de parkeergarage volgens getuigen open en was er geen beveiliging aanwezig. Bewoners hadden veel klachten over de gebrekkige communicatie. Er hingen bijvoorbeeld geen informatiebriefjes bij de ingang. Ook zouden de woningcorporaties Mitros en Portaal geen contact hebben opgenomen met de huurders en huiseigenaren.
Bewoners die laat thuiskwamen wisten niet goed wat ze met hun auto moesten doen. Ook waren er mensen die 's nachts hadden gewerkt en de hele avond hadden geslapen. Zij hadden niets gemerkt van de brand en waren ook niet gewaarschuwd.

PROBLEEMGARAGE

Volgens de bewoners van de appartementen zorgt de garage continu voor problemen. Het hek zou vaak niet werken en de geleverde afstandsbediening zou geregeld dienst weigeren. Bij problemen in het weekend zou er niemand bereikbaar zijn van Mitros of Portaal. De nooddeur aan de zijkant van de garage staat vrijwel altijd open, waardoor het stevige hek volgens de bewoners zinloos is. In het verleden ging ook het brandalarm geregeld af. Ook is het telefoonbereik in de garage slecht, zeggen de bewoners.
De technische recherche gaat nog onderzoek doen in de parkeergarage.

Woordvoerder VRU over de brand in de parkeergarage
Beelden van de beschadigde auto's

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.