Prostituees van het Zandpad willen een coöperatie

UTRECHT - Sekswerkers op het Zandpad willen een coöperatie vormen om zo een nieuwe exploitant buiten spel te zetten. In deze samenwerkingsconstructie kunnen de prostituees het beheer van de boten zelf regelen zonder tussenkomst van een andere partij.
Maandag hadden een aantal prostituees, onder begeleiding van mensenrechten-juriste Marjan Wijers, een gesprek bij de Kamer van Koophandel. Die moet de sekswerkers gaan helpen bij het vormen van een coöperatie.
Wat de gemeente betreft is het nog te vroeg om te praten over zo'n coöperatie. Die wil eerst zorgvuldig kijken naar andere mogelijkheden om de prostituees veilig te laten werken.
Mensenrechten-juriste Marjan Wijers vreest dat het veel te lang gaat duren voordat de gemeente een nieuwe exploitant gevonden heeft. Gevolg daarvan is dat prostituees ondertussen misschien in zee gaan met louche mensenhandelaren. Ook de prostituees denken dat het allemaal veel te lang duurt, zij willen gewoon doorwerken.
Zo'n 300 prostituees verliezen hun werkplek, als de vergunning van exploitant Wegra wordt ingetrokken, zoals de gemeente van plan is. Doel is het tegengaan van mensenhandel.
Een aantal vrouwen heeft zondagavond als protest ook handtekeningen verzameld op het Zandpad. Die worden binnenkort aan burgemeester Wolfsen overhandigd.

Prostituees over de nieuwe plannen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.