Instellingen

Kwart waterwingebieden in 'schaliegaszone'

© ANP, Lex van Lieshout
UTRECHT - Een kwart van de waterwingebieden van waterbedrijf Vitens overlappen schaliegashoudende grondlagen.
Sommige daarvan vormen een belangrijke bron voor aanvoer van drinkwater aan grote steden in de provincie. Waterbedrijf Vitens en onderzoeksinstituut TNO hebben een kaart ontwikkeld waarop waterwingebieden en schaliegashoudende grondlagen staan aangegeven.
Ruim 2 miljoen Nederlanders zijn voor hun drinkwater afhankelijk van grondwaterwinning. Volgens Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. De schaliegasvoorraden bevinden zich in Nederland in dichtbevolkte gebieden en in kwetsbare landschappen.
Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dichtgesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten.
Van de 110 waterwinlocaties bevinden zich zeker 28 in de schaliegaszones van Nederland. Locaties zijn onder meer Leidsche Rijn en Lopik in de provincie Utrecht, Goor in Overijssel en Epe in Gelderland.
Als er ook bij kleinere gasvoorraden wordt geboord, dan bevinden zich nog meer winlocaties in de schaliegaszones. Ook als er dieper dan 5 kilometer wordt geboord, neemt het aantal locaties flink toe.
Utrecht, Amersfoort, Utrechtse hoogleraren en Rabobank hebben zich al uitgesproken tegen schaliegaswinning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.