Opluchting na ingreep Eerste Kamer bij provinciefusie

PROVINCIE UTRECHT - Tegenstanders van de geplande fusie van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland reageren opgelucht op het ingrijpen van de Eerste Kamer. Die stuurde minister Ronald Plasterk dinsdag terug naar de tekentafel. Volgens de senaat zijn zijn plannen voor de fusie niet voldoende onderbouwd en is het nut ervan nog niet duidelijk geworden.
PVV-Statenlid René Dercksen is tevreden, al verwacht hij niet dat Plasterk direct opgeeft. "Hij is er de man niet naar om nu de handdoek in de ring te gooien. Hij zal zeker de zienswijzen van de provincies afwachten. Wij gaan in Utrecht een opiniepeiling houden, vooruitlopend op het referendum van maart 2014. Dan zal blijken dat er gewoon te weinig draagvlak is, dus hou er lekker mee op."

HUISWERK OPNIEUW

Het CDA zegt bij monde van Statenlid Petra Doornenbal dat het plan van Plasterk in een veel te korte tijd het hele land op stelten zet. "Ik vind het heel erg fijn dat er nu gevraagd is om inhoud. Wat is de reden, waarvoor doen we dit, wat is nu precies het probleem? We gaan geen oplossingen bedenken voor problemen die er niet zijn. Het is goed dat de Eerste Kamer aan de minister heeft gevraagd om zijn huiswerk opnieuw te doen."
De SP diende dinsdag in de Eerste Kamer een motie in om nog geen onomkeerbare besluiten te nemen en kreeg daarvoor voldoende steun. Volgens de partij wordt het daardoor heel lastig om al in 2016 een fusie te realiseren, zoals Plasterk graag wil. De minister moet eerst weer een nieuw voorstel doen aan de Eerste en Tweede Kamer. De voorgenomen fusie werd onlangs al met een jaar uitgesteld. Andere provinciefusies zijn inmiddels van de baan.
De PvdA in de provincie is wel voorstander van de fusie. Die partij verwacht nu dat als Plasterk zijn plannen aanpast aan de zienswijzen van de drie provincies er nog een reële kans is op voldoende steun voor de megaprovincie.

Reacties op besluit Eerste Kamer over provinciefusie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.