Zwangerschap valt nog vaak slecht bij werkgever

UTRECHT - Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht heeft de meningen gepeild van werkende vrouwen die zwanger zijn. Het college besloot daartoe nadat eerder uit het jaarverslag van 2012 bleek dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk.
Op de website www.zwangerenwerk.nl konden en kunnen (aanstaande) moeders die werken, meedoen aan een enquête die deel uitmaakt van het project 'Zwanger en Werk: geregeld of gedoe'.
Een derde van hen vertelt regelmatig kritiek op hun zwangerschap te krijgen van hun manager. Bij ruim een kwart van de vrouwen gaat de promotie niet door vanwege hun zwangerschap. Ook het niet verlengen van het contract komt veel voor, zo blijkt uit de peiling. "Wat we horen aan uitspraken grenst aan het ongelofelijke", zegt Laurien Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.
"Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap opnemen in hun contract. Dat is echt verboden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.