Kamerleden komen op voor Geldmuseum

UTRECHT - Het CDA en D66 in de Tweede Kamer willen dat het kabinet zich meer inspant om de collectie van het Geldmuseum in Utrecht als geheel bij elkaar te houden en te beschermen. De partijen dienen daarom deze week gezamenlijk twee moties in.
De collectie van het Geldmuseum heeft drie eigenaren: het ministerie van OCW, het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank. Vorige maand beëindigde het ministerie van Financiën onverwacht de relatie met het Geldmuseum, hoewel de Raad van Cultuur de kwaliteit van de collectie als 'uitmuntend' beschrijft, en eerder een door de overheid ingestelde werkgroep adviseerde om het Geldmuseum samen te laten gaan met het voorlichtingscentrum van DNB.

BETROUWBAAR

D66-kamerlid Vera Bergkamp: "De overheid moet betrouwbaar zijn. Een waardevolle cultuurinstelling dreigt nu tussen wal en schip te belanden, omdat ze te maken heeft met meerdere overheden. Dit mag echter niet de reden zijn om de boel te sluiten. De collectie moet wat ons betreft als geheel behouden blijven. Daar is minister Bussemaker van OCW voor verantwoordelijk en dat heeft ze in een eerder overleg ook bevestigd."

ONBESUISD

CDA-kamerlid Mona Keijzer: "Het ministerie van OCW heeft gezegd de collectie te willen beheren. Het ministerie van Financiën trekt vervolgens de stekker eruit. Wij willen dat de ministeries met elkaar om tafel gaan zitten om de lijn helder te krijgen. Blijkbaar weet Jantje niet wat Pietje doet. Als je ziet dat de aanwezigheid van het Geldmuseum in De Munt ook nog geld voor Financiën oplevert, lijkt het me dat er een onbesuisde beslissing is genomen."
In de moties wordt de regering gevraagd om de collectie als geheel te behouden en beschermen. Ook willen de Kamerleden duidelijkheid over de verschillende zienswijzen van de betrokken ministeries.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.