Instellingen

Gewelddadige gastouder voor de rechter

Archief
Archief © RTV Utrecht
UTRECHT - Jane G. moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden voor de mishandeling van verschillende baby's. De 40-jarige vrouw kende de kinderen omdat zij hun oppas was. De ouders van een mishandelde baby vrezen dat G. er met een lichte straf vanaf komt.
In een gesprek met RTV Utrecht zeggen de ouders van deze baby dat ze in eerste instantie zelf verdacht werden van de zware mishandeling van hun kindje. Het jongetje liep door de toetakeling zwaar hoofdletsel op, zegt moeder Melanie: "Hij had twee breuken in z'n schedeltje. Er was stuk van zijn rechterhersenhelft weggeslagen".

ONEERLIJK

De ouders ontdekten de zware mishandelingen toen de vader zijn drie maanden oude zoontje ophaalde bij de gastouder: "Hij lag met een washandje op z'n hoofd in een campingbedje. Hij was een beetje afwezig. Dit leek helemaal niet goed."
Volgens de gastouder was er niets aan de hand. Doktoren dachten in eerste instantie aan een virus. Maar na diverse onderzoeken bleek het jongetje mishandeld te zijn. Drie weken lang lag de baby in het ziekenhuis. Tot hun ontzetting werden de ouders zelf verdachte: "Ook wel begrijpelijk, maar oneerlijk. Omdat wij weten dat wij het niet zijn geweest.

DOODSLAG

Vanwege die verdenking mochten de ouders ruim drie maanden niet alleen bij hun zoontje zijn. Vierentwintig uur per dag was er toezicht. Pas als ook andere ouders met mishandelde kinderen zich meldden komt de gastouder in beeld. Justitie verdenkt de oppas inmiddels van poging tot doodslag en zware mishandeling van vier jonge baby's.
Met het jongetje gaat het inmiddels goed. Aan de mishandelingen lijkt hij niets over te houden. De ouders zijn nu bang dat G. een milde straf krijgt, omdat de mishandeling inmiddels jaren geleden plaatsvond. Moeder Melanie zit nu vooral nog met veel vragen: "Ik zou het liefst naar haar toe willen gaan en vragen: waarom heb je het gedaan?"
Jane G. stond twee jaar geleden ook al voor de rechter vanwege de mishandelingen, maar de zaak kon toen nog niet worden afgerond.

RTV Utrecht in gesprek met de ouders van een mishandelde baby

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.