Raad: burgemeester Utrecht kan zonder politieke ervaring

UTRECHT - De nieuwe burgemeester van Utrecht hoeft geen politieke ervaring te hebben. De kandidaat kan daarmee ook uit het bedrijfsleven afkomstig zijn. Dat bleek tijdens de ingelaste raadsvergadering over de profielschets en de vertrouwenscommissie voor de opvolging van burgemeester Wolfsen.
In de profielschets staat wel dat de nieuwe Utrechtse burgemeester een boegbeeld voor de stad moet zijn, een belangenbehartiger en netwerker, maar ook een goed voorzitter met de nodige humor.
Ook moet de kandidaat beschikken over daadkracht op het gebied van de openbare orde en veiligheid en een gezonde dosis incasseringsvermogen.
De PvdA hoopt dat veel vrouwen zich kandidaat stellen voor de functie. De fractie zegt dat er in andere gemeenten vaak veel meer mannen dan vrouwen zich aanmelden. Als dat ook in Utrecht het geval wordt, heeft de stad minder keuze en dat zou jammer zijn, zegt de partij.

WETHOUDER

De vertrouwenscommissie zal overigens geen wethouder om advies vragen. Commissaris van de Koning Van Lunteren had daarop aangedrongen, maar de gemeenteraad vond dat niet nodig. In de vertrouwenscommissie zitten leden van alle fracties en dat is meer dan voldoende, zeggen de partijen.
Voor de nieuwe burgemeester komt geen ambtswoning beschikbaar, maar de eis dat hij of zij in de stad moet wonen, blijft gehandhaafd. Volgens Vincent Oldenborg, nestor van de raad en lid van de vertrouwenscommissie, is zo'n woning ook niet nodig in deze tijd. "Er zijn zat huizen beschikbaar, ook representatieve."
De huidige burgemeester Wolfsen had veel tijd nodig om een geschikte woning te vinden en daarom betaalde de gemeente lange tijd de kosten voor een huurwoning. Door een artikel over de kwestie werd een oplage van Ons Utrecht vernietigd, wat burgemeester Wolfsen op veel kritiek kwam te staan.
De vacature voor de nieuwe burgemeester verschijnt in september. De vertrouwenscommissie buigt zich vervolgens over de sollicitanten. De benoeming van de nieuwe burgemeester wordt begin 2014 verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.