Pooiers ronselen Utrechtse prostituees

UTRECHT - Op het Utrechtse Zandpad worden al volop vrouwen geronseld door pooiers. Dat zeggen prostituees tegen RTV Utrecht.
De Utrechtse burgemeester Wolfsen besloot vorige maand de lopende vergunning van de laatste exploitant, Wegra, niet te verlengen. Aanleiding is volgens hem onder meer informatie van de politie dat er toch mensenhandel plaatsvindt.

ACTIE

Door de maatregel verliezen meer dan 200 vrouwen hun werkplek. Dinsdag voeren de prostituees actie en daarmee vragen ze de gemeente onder meer de boten aan het Zandpad langer open te houden.
Want volgens de prostituees is de huidige onzekere situatie ideaal voor de pooiers. "Ze zeggen tegen meisjes dat je hen kan bellen als het straks dichtgaat", zegt een prostituee. "Want hij kent iemand die een club heeft en kan werk voor haar regelen. Dus die meisjes komen nu pas in gevaar."

KLANTEN

Een ander prostituee bevestigt dat verhaal. "Nu zijn er bepaalde klanten die naar je toe komen en zeggen dat ze je wel kunnen helpen. En dan zeggen ze dat als je onder hen wilt werken, je wel wat van je inkomsten moet afstaan. Dus in feite heeft de burgemeester nu het averechtse bereikt door mensen juist de illegale prostitutie in te duwen."
De prostituees bieden burgemeester Wolfsen dinsdag een petitie aan. Ze willen kunnen doorwerken op het Zandpad en de Hardebollenstraat, totdat ze een eigen coöperatie hebben opgericht.
In die coöperatie zouden de vrouwen boten en ramen gezamenlijk uitbaten om zo mensenhandel en uitbuiting buiten de deur houden. Ze willen eerst een proef doen. Als die slaagt, kan de coöperatie daadwerkelijk opgericht worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.