Gemeenten druk met nieuwe regels koopzondagen

IJSSELSTEIN - Winkeliers in IJsselstein mogen voortaan zelf bepalen of ze op zondag opengaan. In Zeist blijkt uit onderzoek dat inwoners graag meer koopzondagen willen, maar een besluit is nog niet gevallen.
Onlangs werd de winkeltijdenwet aangepast. Gemeenten mogen daardoor zelf bepalen hoe ze met het winkelen op zon- en feestdagen omgaan. In Amersfoort leidt dat hoogstwaarschijnlijk naar een wekelijkse koopzondag en in IJsselstein heeft de gemeente inmiddels een definitief besluit genomen.

ADVIES

Winkeliers mogen voortaan zelf bepalen wanneer ze open gaan, maar krijgen daarover wel advies van Ondernemersvereniging De Baronie. Na een jaar wil IJsselstein de nieuwe regeling evalueren.
De gemeente Zeist heeft een behoeftepeiling gedaan over de koopzondagen onder inwoners en ondernemers. Ook werden winkelende mensen in winkelgebied Belcour ondervraagd. Inwoners konden bovendien digitaal een enquête invullen.
Uit de diverse onderzoeken blijkt dat veel mensen ontevreden zijn over de vier koopzondagen die Zeist nu jaarlijks heeft. Over hoe het dan wel moet, lopen de meningen uiteen.

SUPERMARKT

Wel valt volgens de gemeente op dat inwoners meer behoefte lijken te hebben aan koopzondagen dan ondernemers en dat ze vooral willen dat de supermarkten open zijn.
De komende tijd wil Zeist de uitkomsten van de onderzoeken verder bestuderen. Waarschijnlijk komt het gemeentebestuur in oktober met een voorstel komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.