'Beter alternatief voor prostituees voorkomt ronseling'

UTRECHT - Utrecht moet prostituees beter ondersteunen nu de gemeente alle vergunningen voor raamprostitutie heeft ingetrokken. Dat vindt het Utrechtse D66-raadslid Selma Bas. Ze reageert daarmee op het nieuws van RTV Utrecht dat op het Zandpad prostituees worden geronseld door pooiers, nu de werkplekken van de vrouwen moeten sluiten.
De Utrechtse burgemeester Wolfsen besloot vorige maand de lopende vergunning voor de werkplekken in te trekken. Door de maatregel verliezen meer dan 200 vrouwen hun werkplek. Dinsdag voeren de prostituees actie en daarmee vragen ze de gemeente ondermeer de boten aan het Zandpad langer open te houden.

ANGST

Ze zijn bang dat ze voortaan alleen illegaal aan het werk kunnen. Volgens D66-gemeenteraadslid Selma Bas is de angst niet nodig: "Als ze weg willen, moeten ze dat gewoon kunnen doen. Prostitutie is een legaal beroep. Juist daarom is het goed dat de gemeente de regels zo goed controleert".
Volgens prostituees staan er op het Zandpad al pooiers klaar om de werkloze prostituees te ronselen voor een werkplek thuis of in een club, buiten het zicht van de overheid of hulpverleners. "De meisjes komen nu echt in gevaar, zeggen ze, doordat de gemeente niets heeft geregeld om ze op te vangen en ze daardoor in de illegaliteit verdwijnen".

WANHOPIG

"Ze zeggen tegen meisjes dat je hen kan bellen als het straks dichtgaat", zegt een prostituee. "Want hij kent iemand die een club heeft en kan werk voor haar regelen. Dus die meisjes komen nu pas in gevaar." Een andere prostituee bevestigt tegen RTV Utrecht dat verhaal.
In plaats van gedwongen prostitutie aan te pakken, wordt het voor pooiers juist gemakkelijker om wanhopige vrouwen onder hun hoede te nemen: "Nu zijn er bepaalde klanten die naar je toe komen en zeggen dat ze je wel kunnen helpen. En dan zeggen ze dat als je onder hen wilt werken, je wel wat van je inkomsten moet afstaan. Dus in feite heeft de burgemeester nu het averechtse bereikt door mensen juist de illegale prostitutie in te duwen."

CRIMINELEN

De gemeente wilde uitbuiting en mensenhandel tegengaan, maar omdat de prostituees nu geen kant op kunnen lijken criminelen alle ruimte te krijgen. Dat is niet de bedoeling, vindt gemeenteaadslid Selma Bas: "Prostituees die willen stoppen moeten steun en begeleiding krijgen, net als vrouwen die ermee door willen gaan".
Volgens haar zou het beter zijn als er meer raampexploitanten komen, want dan kunnen de exploitanten elkaar ook gaan controleren. De prostituees in Utrecht zijn in ieder geval van plan een coöperatie op te richten waarmee ze de boten en ramen zelf kunnen uitbaten. Ze hopen dat de gemeente ze tot die tijd de kans geeft om nog door te werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.