Eis zeven jaar voor doodsteken Mirjam Abarkan
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist dat Chahira ben M. zeven jaar de cel ingaat omdat ze haar 16-jarige dochter Mirjam Abarkan heeft doodgestoken. De officier van justitie acht bewezen dat de moeder haar dochter op 2 januari van dit jaar opzettelijk van het leven heeft beroofd. De advocaat wil vrijspraak.
De vrouw zou haar dochter twee keer hebben gestoken, maar van voorbedachte rade is geen sprake, zegt de officier. De vrouw is verminderd toerekeningsvatbaar, maar behandeling is niet nodig, aldus justitie.
De hoofdverdachte woonde de rechtszaak bij en was de hele dag zeer geëmotioneerd. De moeder kreeg in de rechtbank het laatste woord: "Ik mist mijn prinses", zei ze. "Wat de rechtbank ook oplegt, ik voel mijn straf levenslang." Haar advocaat heeft vrijspraak gevraagd omdat er volgens hem geen opzet in het spel is.
PROBLEMEN
Tijdens de zitting bleek dat er al twee jaar problemen in het gezin waren vanwege de westerse levensstijl van het meisje, met als dieptepunt het drama waarbij M. haar dochter neerstak. Mirjam zou haar verteld hebben dat ze zwanger was. Dat bleek niet het geval te zijn, maar ze pleegde eerder wel een abortus, bleek tijdens de rechtszaak.
OM en politie benadrukken dat de vrouw haar dochter niet heeft omgebracht uit eerwraak. "Eerder gaat het om een moeder die zich zorgen maakt om haar kind en een kind dat zich niet begrepen voelt", aldus het OM.
GEMIS
Volgens de moeder zijn alle gebeurtenissen voor haar een boze droom en hoopte ze direct na het drama al dat de gebeurtenissen niet écht gebeurd zijn. De vrouw deed hevig snikkend haar verhaal aan de rechter.
Ook de broer en zus van Mirjam zijn diep geraakt door het voorval. Haar zus zegt "dat het nooit de bedoeling van haar moeder is geweest om Mirjam te vermoorden". Ze zegt ook dat ze haar zus al kwijt is en vreest nu ook haar moeder te verliezen. "Mijn moeder hoort niet in de gevangenis thuis. Het is een hel voor ons: lieve Mirjam, we missen je."
DEPRESSIEF
Een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut werd tijdens de rechtszaak opgeroepen als deskundige. Zij zegt dat Mirjam neergestoken kan zijn door het door de moeder opgehaalde mes, maar dat het slachtoffer ook "in het mes gelopen kan zijn".
Ook blijkt volgens deskundigen dat M. een depressieve stoornis heeft, waardoor ze "minder grip had op haar eigen impulsen". Toch zou ze daarbij geen gedwongen hulp nodig hebben. Het OM benadrukt tijdens de zaak in ieder geval dat de vrouw niet gehandeld heeft uit eerwraak.
SCHOK
De gewelddadige dood van het meisje schokte het hele land. Kamerleden stelden vragen omdat er mogelijk sprake was van eerwraak. Volgens de advocaat van de 43-jarige vrouw gaat het echter om een familietragedie. Een heftige ruzie tussen moeder en dochter liep volgens hem uit op de fatale steekpartij in de ouderlijke woning.
Het Openbaar Ministerie benadrukte eerder al dat het meisje niet zwanger was. Er circuleerden geruchten dat de ruzie daarover ging. Duidelijk is dat er al langer problemen waren binnen het gezin. Zo kreeg de familie onder meer hulp van maatschappelijk werk.
GEEN TBS
De gemeente IJsselstein wilde een onderzoek naar de hulpverlening, maar dat is niet gelukt. Volgens de advocaat van de moeder weigerden de ouders daaraan mee te werken, omdat ze het rapport zelf niet mochten inzien.
De moeder legde eerder al een bekentenis af. Ze is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, maar psychologen adviseren om haar geen tbs op te leggen, liet haar advocaat maandag al weten.
Advocaat moeder over zaak rond dood Mirjam Abarkan
Verslaggever Hanneke van Steen was bij de rechtszaak tegen Chahira ben M.