Utrechtse ouderen missen muziek in kerkdienst

UTRECHT - Ouderen in Utrechtse zorgcentra moeten het op zondagochtend steeds vaker doen zonder live muziek. Volgens de lokale Raad van Kerken is er een groot tekort aan vrijwillige muzikanten, die de kerkdiensten in de zorgcentra muzikaal willen begeleiden.
De vooral oudere vrijwilligers haken af, omdat ze zelf bejaard worden of gezondheidsproblemen krijgen. Veel ouderen vinden de live-muziek namelijk erg belangrijk, zegt ouderenwerker Irene Stok.
"Ja, ze zeggen wel eens dat zingen twee keer bidden is. Dus het is voor mensen belangrijk om te zingen en er is nu gewoon te weinig muzikale begeleiding", aldus Stok.

MUZIEKSCHOOL

De vrijwilligers die de diensten begeleiden bespelen volgens Stok niet alleen het traditionele kerkorgel: "Tijdens de diensten vinden mensen het heel fijn als hun zang ondersteund wordt door piano, fluit of gitaar. Ze kunnen zo gemakkelijk meezingen tijdens de viering".
Er is inmiddels een actie gestart om nieuwe vrijwilligers te werven. Zo is er een speciale website gelanceerd waar vrijwilligersvacatures op staan. Ook flyeren de kerken in de stad en zoeken ze contact met jonge muzikanten van de stedelijke muziekscholen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.