Vianen trekt portemonnee voor graftombe

VIANEN - Vianen stelt 25.000 euro beschikaar voor de renovatie van een bijzondere graftombe, in de Grote Kerk. De tombe met beeltenis van Reinoud de derde van Brederode en zijn vrouw, is volgens de kerk bijzonder in z'n soort
Het beeld is tijdens een eerdere renovatie zwaar beschadigd en daarom nodig toe aan een opknapbeurt. De subsidie is een flinke opsteker voor het kerkbestuur, maar niet genoeg om de hele renovatie te betalen.
Het totale kostenplaatje bedraagt zo'n vier ton. De kerk kan nog niet inschatten wanneer al het geld bij elkaar gesprokkeld is.

GELDSCHIETERS

Margreet Kluit-Roozenal is bij de kerk een groot aanjager geweest van het project. Ze is blij met de subsidie, maar erkent dat er nog veel werk aan de winkel is: "We hebben ook al wat binnen van de provincie en andere giften. Dus er is een begin gemaakt, maar we hopen nu dat er ook andere geldschieters over de brug komen".
De graftombe is tussen 1540 en 1556 gemaakt in opdracht van Reinoud III. Het monument wordt toegeschreven aan de beeldhouwer Colijn de Nole uit Utrecht. In het grote en rijk versierde monument liggen twee stenen lichamen. In iedere hoek van het kunstwerk staat een zuil met kandelabermotieven.

Vianen trekt portemonnee voor graftombe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.