Kinderziekte rodehond ook in biblebelt

UTRECHT - Op een basisschool in de regio Midden-Nederland heerst rodehond. Van 11 leerlingen is zeker dat ze de ziekte hebben gehad. Dat laat het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM weten. Als zwangere vrouwen de ziekte krijgen, kan dat betekenen dat hun baby doof, blind of met een geestelijke afwijking wordt geboren.
De school waar de ziekte is aangetroffen, ligt in de zogeheten biblebelt. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie. Volgens het RIVM ligt de school niet in de provincie Utrecht.
In hetzelfde gebied, dat loopt van Zeeland, via de Utrechtse heuvelrug over de Veluwe naar de kop van Overijssel, heersen momenteel de mazelen. De meeste kinderen in Nederland worden op de leeftijd van 14 maanden ingeënt tegen mazelen, rodehond en de bof.
Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt, meldt het RIVM. Besmetting vindt plaats via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. Wie een rodehondinfectie heeft, steekt gemiddeld zeven tot acht andere mensen aan, zegt het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.