Instellingen

"Steeds meer stress bij wethouders"

PROVINCIE UTRECHT - Wethouders kampen steeds vaker met stress en vermoeidheid. Dat zegt de Wethoudersvereniging, de beroepsvereniging van gemeentebestuurders, in een reactie op het vertrek van de Vianense wethouder Margot Stolk.
Donderdag kondigde zij na 12 jaar haar vertrek aan, omdat ze naar eigen zeggen niet meer de volle honderd procent kan geven. Zelfs de laatste maanden tot de volgende verkiezingen vallen haar te zwaar: "Er is een luikje dichtgegaan. Ik heb de laatste tijd vaak 'oh ik moet weer naar het werk'. Dat heb ik nog nooit gehad de afgelopen twaalf jaar".

BURN-OUT

Stolk is bang dat ze hard op weg is naar een burn-out en wijst onder meer op het kabinetsbeleid, dat haar de laatste tijd steeds meer dwong om beslissingen te nemen waar ze moeite mee had.
Stolk: "Als voorbeeld heb ik de milieudienst. We hadden een prima milieudiemnst. Dan moet er nu dus een regionale dienst komen: dat kost klauwen met geld. En ondertussen gaan er mensen naar de voedselbank. Dan denk ik: waar zijn we mee bezig".
De Wethoudersvereniging herkent de klachten van Margot Stolk en zegt dat er op dit moment te veel wethouders in het land zijn die het werk, al dan niet tijdelijk, moeten neerleggen: "Veel wethouders heben toch moeite om de balans tussen inspanning en ontspanning te behouden in deze functie".

DILEMMA

De beroepsvereniging voor wethouders vindt dat de zwaarte van de bestuurspost wordt onderschat en wil meer ondersteuning voor lokale bestuurders: "Dit zijn functies die je dag en nacht bezig houden. Je kan er letterlijk wakker van liggen. Ik ken wethouders die dat doen vanwege de zorgen van mensen die van jouw beslissing afhankelijk zijn".
Margot Stolk legt per 1 september haar functie in het gemeentebestuur van Vianen neer. Ze gaat zich weer melden bij de gemeente Nieuwegein, waar ze als ambtenaar werkte tot ze wethouder werd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.