Ondernemers teleurgesteld door verhoging standplaatsgeld

UTRECHT - Ondernemers in Utrecht zijn zwaar teleurgesteld over het besluit om de standplaatsleges te verhogen. Donderdagavond besloot een krappe meerderheid van de gemeenteraad het tarief fors te verhogen.
De leges waren jarenlang niet aangepast en een kleine verhoging was ook niet het probleem, zegt Astrid Birza van de ijskar op de brug tussen de Choorstraat en de Vismarkt.
Ze vindt dat de gemeente nu doorschiet, met een verhoging van enkele honderden procenten. Sommige standplaatshouders betalen met ingang van 2014 meer dan collega's met een winkelpand.
Daar staat ook geen inhoudelijk standplaatsenbeleid tegenover, zegt Birza: "Het is een pure ordinaire verhoging van de tarieven."

EXTRA GELD

Ze vindt een ruime minderheid van D66, VVD, Stadspartij Leefbaar Utrecht, ChristenUnie en de SP aan haar zijde. GroenLinks, PvdA, CDA en GroenRechts stemden vóór de tariefsverhoging, dat de stad jaarlijks 150.000 extra moet opleveren.
Birza is bang dat het niet bij de tariefsverhoging blijft. Ze zegt tegen RTV Utrecht dat er een aanbestedingsprocedure in zicht is, waarbij de standplaats gaat naar de hoogste bieder. De ijsvrouw vreest dan dat lokale ondernemers het onderspit delven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.