Instellingen

Prostituees Zandpad dreigen met acties

UTRECHT - Als de gemeente Utrecht niet snel met een oplossing komt om het Zandpad open te houden gaan de prostituees die daar werken een tent opzetten voor het stadhuis. Zo hopen de vrouwen de burgemeester over te halen om een veilige werkplek voor ze te regelen.
De prostituees hebben een concreet idee over hoe de gemeente het probleem met de prostitutie kan oplossen. De vrouwen bedachten samen met deskundigen en klanten een plan waarin de gemeente werkplekken gaat verhuren. Burgemeester Wolfsen is helder over de haalbaarheid van dat plan: hij noemt het tegen RTV Utrecht uitgesloten dat "de gemeente zelf prostitutieboten gaat exploiteren."
De prostituees pleiten in hun plan ook voor een opleiding voor beveiligers waarin ex-slachtoffers van mensenhandel vertellen op welke signalen ze moeten letten. Daarnaast vragen ze om financiële steun voor de coöperatie die ze willen opzetten.
De vrouwen willen uiterlijk vrijdag een reactie van burgemeester Wolfsen op het plan. Wordt de onveiligheid volgens de schrijvers van het voorstel alleen maar vergroot dan komen ze in actie. Ook overweegt de Vereniging Vrouw en Recht in dat geval om namens de prostituees juridische stappen te ondernemen.
Over anderhalve week loopt het contract van raamexploitant Wegra af. De gemeente verlengt het contract niet en daarmee komt er op 25 juli een einde aan de raamprostitutie in de stad. Zo'n 300 prostituees dreigen daardoor op straat te komen staan.

Bijdrage van verslaggever Elske Minnema

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.