Eis: Twaalf jaar cel en tbs voor Zeister brandmoord

ZEIST - Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar en tbs voor de Zeister brandmoord. Het OM gaat ervan uit dat verdachte Aryan R. een persoonlijkheidsstoornis had toen ze in 2009 de 23-jarige Narges Achikzei met benzine overgoot en in brand stak.
Tijdens het hoger beroep in Arnhem stond die stoornis van R. centraal. Liefst vijf deskundigen lieten hun licht daarover schijnen en stonden lijnrecht tegenover elkaar. Sommige deskundigen denken dat R. volledig toerekeningsvatbaar was.
De zaak nam vervolgens een opmerkelijke wending, toen het Openbaar Ministerie met twee eisen kwam. Het OM wilde dat het Hof zou beslissen of de toerekeningsvatbaarheid een rol speelt in de strafmaat. Daarom werd 12 jaar cel en tbs voorgesteld (met stoornis) én 23 jaar (zonder stoornis).
Het Hof wilde echter maar één eis. Het OM gaf daarop de voorkeur aan 12 jaar cel en tbs, en ging dus mee in het verhaal van de persoonlijkheidsstoornis.
Aryan R. beweert niets meer te weten van haar gruwelijke daad. Haar advocaat beroept zich op drie deskundigen die een dissociatieve stoornis bij haar hebben vastgesteld. Dat is een psychische aandoening die ervoor kan zorgen dat de hersenen zich tijdelijk onttrekken aan de werkelijkheid. Andere deskundigen denken dat ze geen stoornis heeft.
Eerder werd R. door in Utrecht veroordeeld tot 18 jaar cel. De rechtbank noemde haar toen volledig toerekeningsvatbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.