Instellingen

Halvering criminele jeugdbendes Utrecht

UTRECHT - In een jaar tijd is het aantal jeugdbendes in Utrecht gehalveerd. Ook het aantal overlastgevende en hinderlijke jeugdgroepen is flink gedaald. Het gaat in totaal om 288 jongeren die nog overlast geven of crimineel zijn. Dat schrijft burgemeester Wolfsen aan de gemeenteraad.
Vorig jaar waren er nog 640 jongeren die in een criminele, overlastgevende of hinderlijke groep zaten.
Sindsdien hebben gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Jongerenwerk en andere justitiële- en zorgpartners vooral ingezet op de kopstukken uit de groepen. Ook zijn ouders structureel ingelicht en maken de hulpverleners onderling betere afspraken.
Dat nieuwe beleid werpt volgens de Wolfsen vruchten af. In de brief schrijft hij dat nu op straat het idee leeft dat je vooral geen leider moet zijn in een overlastgevende of criminele groep, want dan word je hard aangepakt.

VEILIGER

De teruggang van de criminele jeugdgroepen betekent ook dat de stad veiliger is geworden, aldus Wolfsen. Het aantal woninginbraken, autokraken en geweldsmisdrijven is afgenomen.
De hulpverleners zijn tevreden en ook de deelnemers aan het bewonerspanel van de stad zijn positief. Opmerkelijk is dat uit een andere peiling blijkt dat veel Utrechters juist meer overlast van jongeren ervaren. Hoe dat kan, weet Wolfsen niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.