RIVM: "Laat tuindouche doorlopen"

BILTHOVEN - Mensen die met het warme weer hun tuindouche weer willen gaan gebruiken, moeten het water eerst even door laten lopen.
Die waarschuwing geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
De tuindouche is een van de populairste tuinartikelen van dit seizoen en volgens tuincentra en warenhuizen is het product niet aan te slepen. Doorspoelen voor gebruik is volgens het RIVM nodig om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.
"In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Wie besmette waternevel inademt, kan heel ziek worden'', zegt een woordvoerder.

VETERANENZIEKTE

Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een infectieziekte. Wie besmet is, voelt zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar zonder behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn.
Iedereen die water beheert, moet aan strenge regels voldoen om legionella te voorkomen. Toch worden jaarlijks honderden mensen ziek. "Legionella is geen typisch zomerprobleem", zegt het RIVM. "De bacterie kan zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen."
Wel komen mensen er in de zomer makkelijker mee in aanraking, bijvoorbeeld in een vakantiehuisje. "Altijd even alle kranen opendraaien, dan spoelen meteen schadelijke metaaldeeltjes uit de leidingen weg", adviseert het RIVM.

KAMPEREN

Het ministerie van Milieu waarschuwt op de website ook voor douchen op kampeerterreinen. Natuurkampeerders die soms een eigen douche maken door een waterzak in een boom te hangen, moeten die zak steeds opnieuw vullen met koud water.
En ook mensen die na een vakantie van meerdere weken weer thuiskomen moeten alert zijn en alle kranen laten doorstromen om risico's uit te sluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.