Ardagh-fabriek in Veenendaal blijft open

VEENENDAAL - De Ardaghfabriek in Veenendaal stoot meer organische stoffen uit dan mag, maar die leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid. Sluiting is daardoor van de baan en dat is donderdagavond medegedeeld aan omwonenden. Wel moet Ardagh een nieuwe installatie bouwen.
Bewoners van de wijk hebben al jaren klachten als hoofdpijn en duizeligheid, die ze toeschrijven aan de uitstoot en stankoverlast van de fabriek. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dit niet gevaarlijk.
"De mensen zijn na uitleg over dit onderzoek wel gerustgesteld naar huis gegaan, maar er zijn nog wel vragen over geluidsoverlast en grondwatervervuiling", zegt wethouder Marco Verloop. Hij vindt het lastig om te bepalen waar de klachten van omwonenden precies vandaan komen.
"Soms schrijven omwonenden hun klachten aan een bedrijf toe dat vlakbij zit, maar dat hoeft niet de oorzaak te zijn", zegt hij. De gezondheidsklachten van omwonenden worden wel serieus genomen. Waterbedrijf Vitens gaat daarom het kraanwater van buurtbewoners met klachten testen.
Ardagh krijgt twee jaar de tijd om de installatie te bouwen en te testen. De fabriek aan de Rozenstraat in Veenendaal maakt materialen voor verpakkingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.