Instellingen

Ouderenfonds waarschuwt bejaardentehuizen

Archief
Archief © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Personeel in bejaardentehuizen moet de komende dagen extra alert zijn. Vanwege de verwachte hitte ligt voor veel kwetsbare ouderen de kans op uitdroging op de loer. Dat zegt het Ouderenfonds.
Veel bejaardentehuizen zijn niet toegerust op hitte, zegt een woordvoerster van het fonds, die de afgelopen tijd veel woon- en zorgcentra voor bejaarden bezocht. "De woningen hebben platte daken en airco ontbreekt meestal. Het zijn ovens", aldus de zegsvrouw.
Volgens haar worden veel ouderen suf door de hitte, wat heel gevaarlijk is. "Daardoor gaan ze slapen in plaats van te drinken". Ouderen hebben zelf vaak niet door dat ze vochtgebrek hebben.
Doordat in de zomerperiode veel mensen met vakantie zijn, dus ook verzorgers en familie, is de toezicht op deze kwetsbare bejaarden minder. Het fonds adviseert daarom tehuizen om vaker te controleren of bewoners het nog goed maken.
Weerbureaus speculeren of Nederland volgende week een hittegolf te wachten staat. Het KNMI verwacht vanaf zondag maximumtemperaturen tot 29 graden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.