Instellingen

Bijna 10.000 Schipholganzen vergast

ABCOUDE - Dit jaar zijn rond Schiphol bijna 10.000 grauwe ganzen vergast.
Dat zijn er twee keer meer dan vorig jaar, maar het ingehuurde 'vergasbedrijf' mocht nu in een groter gebied zijn werk doen. Vorig jaar werden alleen ganzen gedood in de provincie Noord-Holland, dit jaar ook in Utrecht en Zuid-Holland.
De overheid wil van de ganzen af omdat ze gevaarlijk zijn voor de luchtvaart. De vogels mochten in een straal van 20 kilometer rond de luchthaven worden vergast.

KOOLZUURGAS

Ganzen vergassen kan maar een paar weken per jaar, als ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen. De vogels worden in een fuik gedreven en vergast met koolzuurgas.
De ganzen zijn bijna allemaal voor consumptie en gingen onder meer naar poeliers en voedselbanken, waaronder die in De Ronde Venen. Ook het karkas en de de veren worden gebruikt, voor bijvoorbeeld kussenvulling.
De Partij voor de Dieren Utrecht is fel tegenstander van het vergassen van de dieren en vindt dat het rond Schiphol nu een voedselparadijs voor de vogels is, waardoor ze altijd terug blijven komen. De PvdD stelt daarom voor om andere gewassen rond het gebied te verbouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.