Instellingen

"Wooninvesteringsfonds Zeist in problemen"

© ANP
ZEIST - Het Wooninvesteringsfonds in Zeist, het WIF, heeft financiële problemen. Dat schrijft het FD. Het nettoresultaat was vorig jaar bijna 18 miljoen euro negatief.
De corporatie koopt woningcomplexen op van sectorgenoten die geld nodig hebben. WIF verkoopt die woningen daarna door. De missie van het fonds is om de corporatiesector van geld te voorzien, maar door de crisis op de woningmarkt is deze werkwijze alles behalve succesvol.
Het Wooninvesteringsfonds laat zich financieren door collega-corporaties en heeft bij ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten 320 miljoen euro geleend.
In onze regio hebben drie woningcorporaties geld in het fonds gestoken: LEKSTEDEwonen in Vianen, Vallei Wonen in Woudenberg en de Rhenense Woningstichting.
LEKSTEDEwonen loopt van die drie het meeste risico; de corporatie heeft een lening van twee miljoen euro uitstaan. Vallei Wonen en de Rhenense woningstichting hebben allebei het relatief kleine bedrag van 500.000 euro in het fonds zitten.
De leningen van de corporaties moet het WIF uit Zeist in maart 2015 herfinancieren. Of dat gaat lukken is nog de vraag, schrijft het FD.
In 2012 kocht het WIF 4509 woningen aan waaronder 45 in Veenendaal en 21 in Nieuwegein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.