Koperdiefstal op spoor flink afgenomen

UTRECHT - Het aantal gevallen van koperdiefstal op het spoor is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.
Volgens Opstelten sloegen koperdieven in 2011 maandelijks gemiddeld 43 keer toe op het spoor, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarop sloegen ProRail, de politie en het OM de handen ineen om het de criminelen lastig te maken. Zo moeten verkopers van het metaal zich tegenwoordig verplicht legitimeren als ze contant betaald willen worden.
Het aantal gevaarlijke situaties door koperdiefstal op het spoor daalde daarop in 2012 naar gemiddeld 24 gevallen per maand. In de eerste helft van 2013 lieten koperdieven het spoor nog vaker links liggen: gemiddeld deden zich toen maandelijks 8 gevaarlijke situaties voor door koperdiefstal.
De nieuwe cijfers lijken vooral goed nieuws voor treinreizigers. Door de effectievere aanpak van koperdieven nam ook de hoeveelheid vertraging op het spoor flink af, meldt ProRail. Zo liepen treinen in 2011 nog 17.818 minuten vertraging op door koperdiefstal. Een jaar later stond die teller op 14.814 minuten vertraging.
Koperdiefstallen bij het hoogspanningsnet komen wel iets vaker voor; 7 keer per maand in 2012 tegen 5,8 in 2011. Die stijging komt echter voor een deel op het conto van een betere registratie. In totaal liepen in 2012 33 koperdieven tegen de lamp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.