Instellingen

Drie jaar cel voor doden Mirjam Abarkan

IJSSELSTEIN - De rechtbank in Utrecht heeft de IJsselsteinse Chahira ben M. dinsdag veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het doodsteken van haar 16-jarige dochter Mirjam Abarkan. Justitie eiste twee weken geleden nog een gevangenisstraf van zeven jaar.
De advocaat van Ben M. heeft haar opgezocht in de gevangenis in Zwolle en zegt dat de vrouw is opgelucht. Ze gaat dan ook niet in hoger beroep. Het openbaar ministerie overweegt wel een gang naar het gerechtshof.

RUZIE

Het meisje kwam om het leven tijdens een heftige ruzie met haar moeder in de ouderlijke woning in IJsselstein. De ruzie ontstond nadat Ben M. Mirjam's telefoon had afgepakt en was geschrokken van de inhoud van de berichten.
De rechtbank kwam onder meer tot een aanmerkelijk lagere straf doordat de moeder verminderd toerekeningsvatbaar is. Tijdens de zitting twee weken geleden werd duidelijk dat ze bovendien vreselijk veel spijt heeft.

ZUS

Mogelijk heeft de rechtbank ook rekening gehouden met de instelling van de familie van Ben M. De zus van Mirjam gaf tijdens de rechtszaak aan "dat het nooit de bedoeling van haar moeder is geweest om Mirjam te vermoorden". Ze zei dat ze haar zus al kwijt is en nu vreest ook haar moeder te verliezen. "Mijn moeder hoort niet in de gevangenis thuis."
Tijdens de zitting bleek dat er al twee jaar problemen in het gezin waren vanwege de westerse levensstijl van het meisje, met als dieptepunt het drama waarbij M. haar dochter neerstak. Mirjam zou haar verteld hebben dat ze zwanger was. Dat bleek niet het geval te zijn, maar ze pleegde eerder wel een abortus, bleek tijdens de rechtszaak.
OM en politie benadrukken dat de vrouw haar dochter niet heeft omgebracht uit eerwraak. "Eerder gaat het om een moeder die zich zorgen maakt om haar kind en een kind dat zich niet begrepen voelt", aldus het OM.

SCHOK

De gewelddadige dood van het meisje schokte het hele land. Kamerleden stelden vragen omdat er mogelijk sprake was van eerwraak. Volgens de advocaat van de 43-jarige vrouw gaat het echter om een familietragedie. Een heftige ruzie tussen moeder en dochter liep volgens hem uit op de fatale steekpartij in de ouderlijke woning.

Drie jaar cel voor doden Mirjam Abarkan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.